Înţelepciune antică: O femeie extraordinară - Mama înţeleptului Mencius

Mama înţeleptului Mencius
Mama înţeleptului Mencius (Facebook.com)

Cunoaşteţi zicala "În spatele fiecărui bărbat de succes există o femeie extraordinară”, nu-i aşa? Iată o povestire care elogiază o mamă - mama lui Mencius, şi care arată de ce această femeie era considerată cu adevărat deosebită.

Numele ei era Zhang. Ea a rămas văduvă pe când fiul său, Mencius, era tânăr. Potrivit legendei, ea a fost nevoită să-şi schimbe casa şi să se mute de trei ori până a reuşit să găsească un loc potrivit pentru a-şi creşte fiul.

Pe când Mencius era copil, într-o zi s-a întors acasă devreme, nemaiavând poftă de şcoală. A intrat în casă şi a găsit-o pe mama sa cosând. Surprinsă să îşi vadă fiul mai devreme acasă, l-a întrebat dacă orele de şcoală se terminaseră mai devreme în acea zi. Mencius i-a răspuns, însă: "Am plecat pentru că aşa mi-a venit”.

Mama sa, de obicei o femeie foarte calmă, a luat brusc un cuţit şi a tăiat rochia pe care tocmai o terminase de cusut, speriindu-l pe fiul său. După ce şi-a revenit, Mencius a întrebat-o de ce a făcut asta. Atunci mama sa i-a răspuns că a lipsi de la şcoală este acelaşi lucru cu ce făcuse ea tăind rochia abia terminată: toată munca grea depusă până în acel moment este redusă la zero dacă devenim leneşi doar pentru că "aşa ne-a venit”.

Sfatul mamei şi-a atins ţinta. Mencius a devenit silitor şi responsabil în studiul său şi, cu educaţia şi înţelepciunea mamei sale, până la urmă a devenit unul dintre cei mai mari filozofi din China şi de peste hotare. El a fost unul dintre bărbaţii cei mai merituoşi menţionaţi în istoria chineză, cu ajutorul unei femei extraordinare, mama sa.

Mencius (forma latinizată a numelui său în chineză, Meng-Tze), înseamnă „Meng cel înţelept”, a fost un filozof chinez şi cu certitudine cel mai renumit confucianist după însuşi Confucius.