Întâlnire surprinzătoare: SUA şi Rusia au discutat despre evitarea ciocnirilor accidentale în aer şi pe mare

Nave NATO de război participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015.
Nave NATO de război participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015. (Captură Foto)

Reprezentanţi ai Marinelor americană şi rusă s-au întâlnit în această săptămână, pentru prima dată de la izbucnirea crizei ucrainene, să discute şi analizeze cea mai potrivită modalitate de evitare a ciocnirilor accidentale pe mare sau în aer, a declarat vineri un comandant al Marinei SUA, conform Moscow Times.

După anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi înrăutăţirea relaţiilor dintre Rusia şi Occident, Moscova şi-a intensificat operaţiunile de testare a sistemelor de apărare ale NATO care, la rândul său, şi-a amplificat patrulele şi exerciţiile maritime, aeriene şi terestre în estul Europei.

Think tank-ul European Leadership Network a înregistrat în noiembrie 2014 aproape 40 de incidente potenţial periculoase, de la anexarea Crimeei şi izbucnirea conflictului separatist din estul Ucrainei. În aceste incidente au fost implicate armatele rusă şi vestică, fiind incluse şi potenţiale ciocniri în aer şi pe mare.

O delegaţie a Marinei ruse condusă de viceamiralul Oleg Burţev s-a întâlnit miercuri cu o echipă americană condusă de contraamirarul John Nowell la sediul Flotei a 6-a americane, în Napoli, Italia.

“A fost o discuţie deschisă, directă şi sinceră ... în legătură cu modul în care putem să operăm mai bine în aceleaşi zone maritime şi să evităm greşeli şi calcule eronate”, a declarat viceamiralul James Foggo, comandant adjunct al Forţelor Navale americane în Europa, reporterilor în cadrul unei conferinţe telefonice, fără a oferi alte detalii. “Cred că dialogul a fost productiv”, a adăugat acesta.

Cele două Marine, care au semnat un acord în 1972 în privinţa operării în siguranţă în apele internaţionale, s-au întâlnit ultima dată în noiembrie 2013.

Foggo conduce o flotă internaţională de 49 de nave în cadrul unui exerciţiu în Marea Baltică care implică 17 aliaţi NATO sau naţiuni partenere, şi la care participă şi 61 de avioane de luptă şi 5.600 de soldaţi.

Exerciţiul are loc anual, dar ediţia din 2015 este cea mai mare de până acum şi, susţine NATO, este o demonstraţie a determinării sale de a apăra regiunea Baltică, unde aliaţii se simt ameninţaţi de o Rusie tot mai agresivă.

Rusia plănuieşte să modernizeze şi să extindă Flota sa din Marea Neagră, care a fost staţionată în Crimeea chiar înainte de anexarea acesteia în 2014. Peninsula ucraineană Crimeea este văzută de Moscova ca o platformă pentru proiectarea puterii sale dincolo de Marea Neagră, până în Mediterană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe