Diplomat: Rusia va răspunde împotriva interdicţiilor suplimentare din partea UE

Soldaţi ucraineni se odihnesc în apropiere de oraşul Artemivsk, regiunea estică ucraineană Doneţk, 8 iunie 2015.
Soldaţi ucraineni se odihnesc în apropiere de oraşul Artemivsk, regiunea estică ucraineană Doneţk, 8 iunie 2015. (Captură Foto)

Un diplomat rus, care a cerut să nu fie numit, a avertizat miercuri că Moscova va lua măsuri retaliatorii dacă Uniunea Europeană va decide să extindă sancţiunile pe care le-a impus împotriva Rusiei.

“Detaliile” răspunsului Rusiei va fi specificat ulterior, a declarat diplomatul pentru agenţia rusă de ştiri Interfax, adăugând că Moscova “nu va întoarce şi celălalt obraz”.

Recenta intensificare a luptelor în estul Ucrainei “este folosită de cercurile rusofobe din UE ca un pretext pentru acuzarea Rusiei că nu îşi respectă angajamentele prevăzute de acordul de pace semnat la Minsk, deşi Rusia nu este o parte a acelui conflict”, a adăugat el.

După recentul summit G7 din Germania, preşedintele francez Francois Hollande a declarat că măsurile împotriva Rusiei vor fi probabil extinse până la sfârşitul anului în cadrul următoarei întâlniri UE.

Mai mult, secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a declarat marţi liderilor Ucraineni că Statele Unite şi aliaţii lor din G7 sunt pregătiti să impună sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei dacă este necesar, conform New York Times.

Kievul, Uniunea Europeană şi SUA acuză Moscova de implicare directă în conflictul ucrainean şi de susţinere a separatiştilor pro-ruşi cu arme şi soldaţi.

Diplomatul rus a respins orice implicare a Kremlinului în amplificarea conflictului din estul Ucrainei, acuzând, în schimb, guvernul din Kiev de provocarea violenţelor în regiunile sale estice Doneţk şi Lugansk.

În ciuda negaţiilor venite din tabăra rusă, în 16 mai fortele ucrainene au capturat doi luptători rusi în regiunea separatistă Lugansk care au confirmat ulterior că activau în trupele rusesti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Ca răspuns la sancţiunile occidentale, Rusia a impus propriile sale sancţiuni asupra unor importuri alimentare din SUA, UE, Norvegia, Australia şi Canada.

De asemenea, Moscova a emis o listă neagră împotriva a 89 de politicieni şi lideri militari europeni, care au primit interdicţii pentru a intra în Rusia. Printre persoanele incluse pe listă se află Uwe Corsepius, secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, fostul vicepremier britanic Nick Clegg, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, ministrul polonez al Justiţiei Robert Kupiecki, fostul ministru britanic al Apărării Malcolm Rifkind, precum şi şefa autorităţii suedeze pentru taxe, Eva Lidstrom Adler.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturati, cu un Like, comunitătii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe