Jocurile Europene din Baku umbrite de situaţia deplorabilă a drepturilor omului în Azerbaidjan

Artificii în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Europene din capitala azeră Baku, 12 iunie 2015.
Artificii în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Europene din capitala azeră Baku, 12 iunie 2015. (Captură Foto)

Deschiderea Jocurilor Europene a avut loc vineri în capitala azeră Baku cu o ceremonie fastuoasă, pe fondul unor critici puternice legate de situaţia deplorabilă a drepturilor omului în Azerbaidjan, conform RFE/RL.

Preşedintele azer Ilham Aliev a declarat deschise jocurile la 12 iunie, în prezenţa a aproximativ 68.000 de spectatori şi 6.000 de atleţi, pe noul Stadion Olimpic din Baku. La deschidere a participat şi liderul rus Vladimir Putin.

La ceremonia de deschidere, delegaţia armeană a fost înâmpinată cu huiduieli de către o parte a spectatorilor, şi de renumita melodie “Imagine”a lui John Lennon interpretată de Lady Gaga.

Totuşi, deschiderea acestor Jocuri nu a fost la fel de mult apreciată de către grupurile internaţionale pentru drepturile omului şi de diverse publicaţii media care au criticat guvernul azer pentru suprimarea dizidenţilor ţării şi întemniţarea a zeci de activişti ai opoziţiei, avocaţi şi jurnalişti.

Grupul Human Rights Watch a declarat că Jocurile Europene au loc într-o “atmosferă de represiune guvernamentală fără precedent în era post-sovietică”.

Mai mult decât atât, câtorva jurnalişti şi activişti străini nu li s-a permis să participe la Jocuri.

Guvernul azer susţine că este vorba de o cruciadă media pentru a discredita Jocurile, adăugând că ziarul The Guardian şi BBC fac parte dintr-o astfel de presupusă campanie de discreditare.

Cea mai proeminentă jurnalistă de investigaţie din Azerbaidjan, Khadija Ismailova, a declarat că ţara sa se află “în mijlocul unei crize a drepturilor omului”.

Într-o scrisoare trimisă din închisoare şi publicată în 12 iunie de ziarul The New York Times, Ismailova, care colaborează cu RFE/RL, a cerut comunităţii internaţionale să nu lase guvernul azer să devieze atenţia lumii de la abuzurile şi încălcările drepturilor omului comise în această ţară.

Un accident care a avut loc în 11 iunie în “satul atleţilor”, când 3 sportivi austrieci au fost răniţi după ce au fost loviţi de un autobuz, a umbrit şi mai mult ceremonia de deschidere.

Festivităţile pline de culoare din Baku nu trebuie să orbească pe nimeni în privinţa situaţiei tot mai grave a drepturilor omului din Azerbaidjan, a declarat Chris Smith, preşedinte al Comisiei Helsinki şi membru al Camerei Reprezentanţilor din SUA.

Subliniind faptul că “ochii Europei vor fi concentraţi pe Baku” în următoarele 17 zile, Smith a declarat că “este trist întrucât Comitetele Olimpice Europene nu cer ca un potenţial guvern gazdă [al acestor evenimente sportive] să ia în serios problema drepturilor omului.”

Smith a adăugat că închiderea de luna trecută a biroului Radio Europa Liberă/Radio Libertatea (RFE/RL) din Baku a fost apogeul unei campanii îndelungate de reducere la tăcere a uneia dintre ultimele surse media libere din ţară.”

Această situaţie nu este nouă, în condiţiile în care Jocurile Olimpice din 2008 au fost găzduite de China, în ciuda faptului că situaţia drepturilor omului din această ţara este dezastruoasă. Numeroşi activişti pentru democraţie, avocaţi, preoţi creştini, călugări tibetani, practicanţi Falun Gong, scriitori şi jurnalişti sunt supuşi unei represiuni continue, organizate şi desfăşurate de regimul comunist chinez prin aparatele sale de securitate şi forţele de ordine.

Se pare că Jocurile Europene merg pe un drum greşit de la bun început şi sfidează principiile pe care ar trebui să le reprezinte - principii precum onoare, respect, libertate, armonie sau pace.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.