Moscova îşi intensifică prezenţa în zona Baltică. Britancii interceptează două avioane ruseşti


Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice.
Avion de luptă Eurofighter Typhoon al Forţelor Aeriene Regale britanice. (Captură Foto)

Avioanele de luptă Typhoon ale Forţei Aeriene Regale britanice au interceptat luni două avioane militare ruseşti deasupra Mării Baltice.

Conform presei britanice, avioanele Typhoon, care au decolat de la baza aeriană Amari din Estonia, au interceptat avioanele ruseşti după ce acestea “s-au apropiat de spaţiul aerian baltic fără să prezinte un plan de zbor”.

“Interceptarea avioanelor militare ruseşti de către avioanele noastre Typhoon subliniază angajamentul nostru către NATO şi către securitatea regiunii Baltice”, a susţinut secretarul britanic al apărării Michael Fallon într-o declaraţie făcută după incidentul aerian.

La începutul săptămânii, Marina americană a publicat un material video în care prezintă două avioane de luptă neidentificate zburând deasupra zonei în care se desfăşura un exerciţiu maritim al NATO, în apele internaţionale din Marea Baltică.

Nu a fost imediat clar dacă avioanele de luptă surprinse de Marina americană au fost aceleaşi cu avioanele ruseşti interceptate de britanici.

Tensiunile continuă să se amplifice în regiune iar relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale se deteriorează constant cu privire la criza din Ucraina.

La începutul acestei luni, secretarul britanic al afacerilor externe Philip Hammond a anunţat că Londra este pregătită să găzduiască rachete de croazieră americane pentru a contracara ceea ce acesta a numit “semne îngrijorătoare” în privinţa planurilor militare ruseşti.

“Cred că este corect să fim îngrijoraţi în legătură cu modul în care ruşii îşi dezvoltă ceea ce ei numesc a fi o doctrină de război asimetric ... Există unele semne îngrijorătoare privind intensificarea nivelurilor de activitate atât din partea forţelor ruseşti cât şi din partea forţelor separatiste controlate de Rusia”, a susţinut oficialul britanic, făcând o referire la rebelii separatişti pro-ruşi care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei.

Rusia a respins aceste acuzaţii şi a declarat că ele fac parte dintr-o campanie lansată de anumite ţări pentru a răspândi sentimente anti-ruseşti în jurul lumii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.