Insula Lefkada - paradisul sălbatic al Greciei, cu cele mai frumoase plaje

Plaja Porto Katsiki
Plaja Porto Katsiki (Facebook)

Pentru cei pentru care Grecia înseamnă plajă şi relaxare, Lefkada oferă totul. Cele mai frumoase plaje, cu nisip fin şi ape de smarald, înconjoară această insulă mică.

Cunoscută pentru peisajele incredibile şi apele exotice, insula Lefkada are unele dintre cele mai impresionante plaje din Marea Mediterană, fiecare dintre ele având un farmec aparte. Unele sunt uşor accesibile, la altele se ajunge ceva mai greu, dar efortul merită.

Lefkada, este a 4-a insulă, ca mărime, dintre insulele ionice, situată pe partea vestică a Greciei, legată de continent printr-un pod mobil. Coastele de est şi de vest ale insulei sunt total contrastante.

Coasta de est este calmă, adăpostită, cu plaje cu pietricele. Fără curenţi puternici, apa mării se încălzeşte rapid în timpul verii şi are o temperatură ideală până în septembrie. În general această parte este foarte bună pentru cei ce călătoresc împreună cu copiii. Principalele staţiuni şi plaje de pe coasta de est sunt Nikiana, Nidri şi Desimi.

Coasta de vest are deschidere către mare. Plajele sunt spectaculoase, cu ape clare, înconjurate de stânci. Cele mai multe sunt plaje cu nisip. Condiţiile se pot schimba rapid, de la valuri calme la unele puternice şi din acest motiv sunt căutate de iubitorii de sporturi nautice. Coasta de vest a Lefkadei oferă unele dintre cele mai frumoase plaje: Porto Katsiki, Egremni, Gialos, Kalamitsi, Kathisma, Mylos şi Pefkoulia.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Porto Katsiki (foto 1)

Superba plajă cu nisip alb şi ape de turcoaz se află la 40 km sud-vest de oraşul Lefkada şi este fără îndoială una dintre cele mai spectaculoase de pe insulă, fiind inclusă în top 10 plaje din lume.

Este o plajă situată în partea de sud-vest a insulei Lefkada, aproape de satul Athani, destul de aproape de Plaja Egremni.Traducerea “Porto Katsiki” din greacă înseamnă “Port de capră”.

Este o plajă lungă de nisip, înconjurată de stânci verticale impresionante, accesul făcându-se prin cele 80 de trepte săpate în stânca ce coboară spre plajă. Porto Katsiki atrage mii de turişti în fiecare vară şi se poate ajunge la ea şi cu barca din Vassiliki şi din Nidri.

Plaja are două parcări pentru maşini, una cu plată, cealaltă gratuită, sau puteţi parca pe marginea drumului. Pe plajă veţi găsi şezlonguri şi umbrele de închiriat, dacă doriţi, iar tavernele se găsesc deasupra plajei, nu pe plajă.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Egremni (foto 2)

Egremni este o plajă extrem de lungă de nisip înconjurată de stânci. Peisajul este unul realmente de vis: apa bleu-ciel şi valurile spumoase făcând să te crezi într-o insulă exotică.

Încă dinainte de a coborî până la această plajă, peisajul înconjurător impresionant vă va lăsa fără respiraţie. Egremni nu este una dintre cele mai uşor accesibile plaje, având în vedere faptul că trebuie să coborâţi 347 de trepte pentru a ajunge la ea, dar odată ajunşi la destinaţie vă veţi putea bucura de vastitatea plajei, nisipul alb şi apa cristalină. Aici turiştii au intimitate, neexistând niciodată aglomeraţie precum la Porto Katsiki. Plaja are peste 2,5 kilometri lungime, câteva şezlonguri şi un singur bar.

Înainte de a pleca spre plaja Egremni, şoferii trebuie să ştie că există o porţiune de drum neasfaltată, ceea ce face ca în timpul sezonului estival să intre direct într-o aglomeraţie de maşini de nedescris. Plaja Egremni nu dispune de nicio parcare, astfel încât veţi fi nevoiţi să parcaţi pe marginea drumului. Aşa cum spuneam, pentru a ajunge la plajă veţi fi nevoiţi să coborâţi cele 347 de trepte abrupte din lemn care vă vor duce direct pe plajă. În limba greacă, Egremni înseamnă, de fapt stâncă în mare.

Pentru cei care doresc să evite drumul anevoios cu maşina, precum şi coborâtul celor 347 de trepte din lemn, le recomandăm să facă apel la serviciile bărcilor care pleacă din Nydri şi Vasilki, contra-cost, desigur.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Kathisma (foto 3)

Kathisma este fără îndoială una dintre cele mai frumoase plaje din Lefkada aflată aproape de satul Agios Nikitas. Este una dintre cele mai lungi plaje din Lefkada, cu nisip alb şi fin şi ape de culoare turcoaz uimitor. Plaja este înconjurată de un fundal de munte idilic care oferă un sentiment de izolare totală. Aceasta este o destinaţie preferată de tineri.

De sus, în depărtare ochii nu văd decât marea şi cerul, care până la orele prânzului sunt unite într-un albastru chiar fără de margini. Şi apoi vă apare în faţa o plajă întinsă, de nisip grunjos. Apoi apar câteva hoteluri, unele luxoase şi cu piscine generoase. De-a lungul plajei sunt şi câteva restaurante, terase şi baruri foarte cochete şi exotice, răsfirate pe limba de nisip alb-gălbui. Plaja întinsă este adăpostită de colţii muntelui care, privindu-i la capete, vă dau senzaţia că se prăvălesc direct în marea cea albastră.

În Kathisma, plaja este preponderent cu un nisip mare, grunjos, care face atât de bine la tălpi. Pietre sunt doar la intrarea în apă. Marea se adânceşte brusc, cam de la vreo 2-3 m faţă de ţărm, atenţie deci la copii şi cei care nu ştiu să înoate, mai ales în zilele cu vânt şi valuri mari.

Aici marea este de cele mai multe ori învolburată, cu vânt destul de puternic, cu valuri de o spectaculozitate incredibilă.

Kathisma este , de asemenea, o destinaţie ideală pentru multe sporturi de apă şi mai ales pentru săriturile cu paraşuta.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Milos (foto 4)

Este situată în zona de nord-vest a insulei Lefkada, foarte aproape de satul Agios Nikitas.

Milos Beach este o plajă de nisip alb, scăldată de apa mării de un turcoaz verde, cristalin albastru. Apa este adâncă la margine, însă scade rapid, prin urmare poate fi periculoasă pentru copii sau cei care nu ştiu să înoate foarte bine şi datorită faptului că în aceste locuri marea poate avea în unele momente valuri mari ce pot pune viaţa celor mici în pericol.

În partea dreaptă a plajei Milos, există zone separate pentru nudişti. Nu există şezlonguri şi umbrele de soare pe plajă, locul devenind astfel puţin sălbatic.

Dacă vă decideţi să mergeţi cu maşina către plaja Milos, parcarea din Agios Nikitas este destul de încăpătoare, iar odată coborâţi din maşină căutaţi un indicator din lemn pe care scrie “Milos Beach”, semn ce va indica drumul către plajă. Drumul pe jos către plajă durează aproximativ 15 minute, de-a lungul unui traseu pe un deal, printre copaci. În unele puncte veţi întâlni câteva pante abrupte, însă în final drumeţia nu este una dificilă, fiind chiar una plăcută. De sus, din dealul respectiv, vederea către plaja Milos este una uimitoare.

Dacă nu aveţi maşină şi nu doriţi să închiriaţi una, puteţi folosi unul dintre autobuzele care pleacă din Lefkada Town spre Agios Nikitas.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Nikiana (foto 5)

Este o plajă lungă, cu nisip alb, ce se află la o distanţă de doar 9 km de oraşul Lefkada. Amplasată la poalele muntelui Skaros, Nikiana este o destinaţie turistică foarte populară, datorită cadrului natural unic, care îmbină muntele şi marea, culorile puternice ale vegetaţiei luxuriante cu azurul apelor limpezi, perfecte pentru înot. În ultimii ani Nikiana a ajuns să fie o staţiune populară printre iubitorii de sporturi nautice, oferind posibilităţi variate pentru practicarea windsurfing-ului, schiului nautic, navigaţiei pe ambarcaţiuni mari, dar şi pentru canoe.

La mică distanţă de plajă se află Mănăstirea Agioi Pateres ce oferă o vedere panoramică spre zonele montane Alexandros şi Kolyvata.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Nidri (foto 6)

Nidri este una dintre cele mai cosmopolite staţiuni de pe insulă. Plaja de aici este foarte frumoasă şi oferă o privelişte spectaculoasă spre micile insule Heloni, Scorpio şi Madouri din imediata ei vecinătate.

Nidri are o plajă relativ îngustă, ce se “mulează” perfect după forma micilor golfuleţe încântătoare, de-a lungul cărora s-a dezvoltat oraşul. Plaja este formată atât din nisip sau nisip amestecat cu pietriş dar şi cu iarbă. Este amenajată în dreptul hotelurilor de pe plajă cu şezlonguri şi umbreluţe. Apa este foarte curată, în unele zile are o culoare de smarald strălucitor, intrarea în mare se face lin, nu dintr-o dată, iar în mare este nisip, nu pietre, în unele zone doar la intrare.

Staţiunea Nidri oferă, de asemenea, o gamă foarte variată de hoteluri, vile, restaurante, taverne şi baruri, minunatul port maritim spaţios, ca şi esplanada largă, atât de vie şi de colorată, mai ales la lăsarea serii.

Este, de asemenea, locul din care se dă startul pentru evenimentul anual Ionian Regatta, ce are loc în septembrie, şi este unul dintre cele mai mari evenimente de yachting de pe Mediterană.

Cele mai frumoase plaje din Lefkada. Plaja Desimi (foto 7)

Se află la 22 km sud de oraşul Lefkada şi este înconjurată de o zonă de camping, potrivită celor care vor să stea la cort sau în rulotă, cât mai aproape de natură. Apa este foarte limpede, plaja de nisip este marginită de măslini şi pini, perfectă pentru cei ce doresc să înoate, să facă snorkeling sau plajă.

De altfel, Insula Lefkada se dezvăluie vizitatorului treptat, pe măsură ce paşii îi înaintează spre plajele sale de o frumuseţe nedomesticită şi prin arta cu care natura amestecă aceste plaje cu peisaje muntoase, încărcate de vegetaţie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură