Inspecţia Judiciară a decis: Declaraţiile lui Traian Băsescu în cazul Nana au încălcat independenţa Justiţiei

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit luni că fostul preşedinte Traian Băsescu a încălcat independenţa Justiţiei prin afirmaţiile făcute pe tema sechestrului pus de procurori pe terenuri din comuna Nana.
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
06.04.2015

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a stabilit luni că fostul preşedinte Traian Băsescu a încălcat independenţa Justiţiei prin afirmaţiile făcute pe tema sechestrului pus de procurori pe terenuri din comuna Nana. Raportul urmează să fie discutat în şedinţa de marţi a plenului CSM, informează Realitatea TV.

"Inspecţia Judiciară a constatat că, prin declaraţiile făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu, a fost afectată independenţa sistemului, inducându-se în rândul opiniei publice un sentiment de neîncredere în activitatea procurorilor", a declarat, luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.

Inspectorii judiciari au ajuns astfel la concluzia că afirmaţiile făcute de fostul preşedinte sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilităţii sistemului judiciar cu consecinţa afectării independenţei şi integrităţii procurorului implicat în instrumentarea dosarului.

La începutul lunii martie, Traian Băsescu "deplângea", pe Facebook, soarta celor 127 de familii care au pus sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, afirmând că "pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice" îndreptate împotriva sa.

"Îmi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010. Pe fond, aceste familii suportă consecinţele unor acţiuni politice îndreptate împotriva mea. Nu exclud posibilitatea ca în procesul de restituire să fi existat ilegalităţi. Asta va constata justiţia iar cei care au încălcat legea vor răspunde.

Sper că astfel de investigaţii să se facă în toată ţara, începînd spre exemplu cu judeţele Vrancea şi Timiş. Ioana Băsescu a cumpărat de la o firmă italiană cele 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013 în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă. Oare de ce timp de trei ani cât timp firma italiană a deţinut proprietatea terenurilor nu s-a făcut nici o investigaţie ?", scria Traian Băsescu.

Analizând aceste afirmaţii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a catalogat drept regretabil faptul că un fost preşedinte pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiţiei, şi a cerut CSM să intervină.

"Măsurile procesuale dispuse de procurori într-un dosar penal sunt analizate şi validate doar de către judecători. Conducerea Ministerului Public apreciază ca fiind regretabil faptul că un fost preşedinte al României pune la îndoială independenţa şi imparţialitatea procurorilor, acest lucru fiind de natură să afecteze prestigiul şi credibilitatea justiţiei", se arată într-un comunicat de presă al PÎCCJ, transmis sâmbătă, în contextul aprecierilor emise în spaţiul public de către Traian Băsescu.

Mai multe pe acest subiect citiţi şi Traian Băsescu postează despre cazul Nana

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor