Mesajul lui Băsescu pentru moldoveni: Înţelegeţi, UNIREA-i calea cea mai scurtă de integrare în UE

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Republica Moldova trebuie să caute o alternativă pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar această alternativă este o unire cu România, forţată de împrejurări, a declarat fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în cadrul vizitei sale recente la Chişinău, relatează deschide.md.

"România a semnat acordul de asociere cu UE în 1993, iar pe cel de aderare în 2014. Uitaţi-vă cât a trebuit - 14 ani - ca să ajungem până la integrare", a precizat Traian Băsescu, adăugând că procesul integrării europene al unei ţări din spaţiul excomunitar este unul lung şi anevoios.

În opinia fostului preşedine al României, Republica Moldova trebuie să ţină cont şi de ameninţarea externă, pentru că Rusia nu va lăsa Republica Moldova să revină în spaţiul economic şi de securitate euroatlantic. Unirea cu România ar fi, din perspectiva sa, poate singura posibilitate de a ocoli acest impediment.

Traian Băsescu a subliniat însă că mesajul transmis îl face doar prin intermediul presei şi că pe parcursul vizitei sale la Chişinău nu s-a întâlnit cu niciun lider politic în afară de preşedintele Nicolae Timofti, care i-a conferit distincţia Ordinul "Ştefan cel Mare" "în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.