Băsescu: România şi R. Moldova, două state independente pentru că aşa au hotărât doi criminali - Stalin şi Hitler

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Aflat într-o vizită privată la Chişinău, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că România şi Republica Moldova sunt acum două state independente pentru că aşa au hotărât "doi criminali", Iosif Stalin şi Adolf Hitler, şi a întrebat cât timp vom mai continua să trăim despărţiţi cum au decis aceştia, relatează Ziarul de gardă.

"Zilele trecute am sărbătorit 97 de ani de la unirea Basarabiei cu România. Astăzi suntem două state independente, dar noi nu am stabilit acest lucru niciodată, ci a fost hotărât de doi criminali – Stalin şi Hitler şi consfinţit de Molotov şi Ribbentrop. Oare cât timp vom continua să trăim cum au decis Stalin şi Hitler? Luând în considerare agresivitatea Rusiei din ultimii 2 ani, poate cel mai bun lucru pentru românii de pe cele două maluri ale Prutului este să fie împreună, uniţi? Este o întrebare pe care trebuie să ne-o punem", a declarat Traian Băsescu, la ceremonia de înmânare a Ordinului "Ştefan cel Mare" - decoraţia militară supremă a R. Moldova.

"Poate nu este momentul potrivit să cutezăm a gândi la unirea dintre cele două ţări. Dar cu certitudine este momentul să ne gândim la alternative. Avem şi soluţia să mergem împreună în Uniunea Europeană. Trebuie să ne gândim care este soluţia cea mai bună pentru garantarea propriei noastre securităţi, luând în considerare evoluţiile din regiunea Mării Negre, care a devenit în ultimul timp una dintre zonele cele mai tensionate din lume", a adăugat Traian Băsescu.

Fostul preşedinte al României a mai evidenţiat că Republica Moldova a ajuns la un acord de Asociere cu Uniunea Europeană, la o perspectivă de integrare în UE, fiind abolite vizele pentru cetăţenii moldoveni, fapt care se datorează cetăţenilor şi politicienilor din această ţară.

Ordinul "Ştefan cel Mare" şi cetăţenia moldovenească

Declaraţiile lui Traian Băsescu au fost făcute cu ocazia ceremoniei de acordarea a Ordinului "Ştefan cel Mare", distincţie ce i-a fost acordată acestuia "în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia sa deosebită la promovarea stabilităţii, securităţii şi democraţiei în regiune şi pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova în procesul de formare a cadrelor din domeniile apărării, securităţii şi asigurării ordinii publice".

Distincţia a fost înmânată de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care a declarat că Traian Băsescu este un prieten al ţării sale şi că apreciază relaţia personală stabilită cu fostul preşedinte al României.

La rândul său, Traian Băsescu a declarat că este onorat să se afle la Chişinău pentru a primi decoraţia militară supremă a Republicii Moldova.

"Este un semn de respect pe care Republica Moldova mi l-a arătat de-a lungul timpului, la care eu nu pot decât să răspund cu respect şi dragoste pentru Republica Moldova", a declarat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte cetăţenia moldovenească, fostul preşedinte român a precizat că momentan atmosfera politică din statul vecin nu era propice pentru a cere acest lucru.

"Anterior am declarat că în prima vizită efectuată la Chişinău, în calitate de fost preşedinte, voi solicita să primesc cetăţenia Republicii Moldova. Nu am făcut-o fiindcă situaţia politică nu este propice pentru aşa ceva. Voi veni ulterior cu solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele Nicolae Timofti a declarat că fostul său omolog ar putea primi cetăţenia ţării noastre, luând în considerare meritele sale pentru consolidarea parteneriatului strategic dintre R. Moldova şi România.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.