UPDATE. Traian Băsescu nu va mai primi cetăţenia Republicii Moldova de la Nicolae Timofti

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a anunţat că nu a mai cerut cetăţenie moldovenească în timpul vizitei sale în Republica Moldova pentru că atmosfera politică din statul vecin nu era propice, potrivit b1.ro.

"Ştiu că am promis cândva că voi solicita să primesc cetăţenia Republicii Moldova, dar consider că în momentul de faţă atmosfera politică din Moldova nu este propice pentru aşa ceva. Când voi considera că este oportun voi înainta autorităţilor din RM şi solicitarea de a deveni cetăţean al Republicii Moldova", a declarat Traian Băsescu, citat de Publika.md

"Va trebui s-o fac repejor, cine ştie ce se va întâmpla la 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România", a glumit Traian Băsescu, făcând aluzie la aniversarea a 97-a de la Unire marcată la 27 martie.

"Ştim ce s-a întâmplat cu Ucraina numai pentru că a îndrăznit să gândească. Cred că Republica Moldova trebuie să fie parte a Lumii Occidentale de unde a fost smulsă", a precizat fostul preşedinte, adăugând că ţara noastră şi-a asigurat "umbrela NATO şi umbrela UE" pentru a-şi garanta "securitatea de care are nevoie".

***

Fostul preşedinte Traian Băsescu urmează să primească cetăţenia Republicii Moldova de la şeful statului moldovean, Nicolae Timofti, a anunţat ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurcă, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte încărcătura simbolică a acestui gest, ambasadorul român a precizat că la această întrebare ar trebui să răspundă "întâi de toate preşedintele Timofti, care printr-un gest suveran de generozitate, va acorda această cetăţenie, în al doilea rând, sigur, preşedintele Băsescu, care, cum se ştie, şi-a dorit mult această cetăţenie".

Traian Băsescu a scris miercuri, pe contul său de Facebook, că pe 2 şi 3 aprilie va efectua o vizită privată în Republica Moldova, la invitaţia preşedintelui Nicolae Timofti.

"Atât în prima zi cât şi în cea de a doua zi a vizitei vom avea discuţii consistente legate de situaţia de securitate din regiune, situaţia de securitate a României şi a Republicii Moldova, evoluţia proceselor de apropiere de Uniunea Europeană a Republicii Moldova, precum şi relaţia bilaterală. Cu acest prilej voi vizita biserica de lemn maramureşeană "Sfinţii Martiri Brîncoveni" dăruită de România, Cetatea Soroca şi voi avea o întîlnire cu presa. Cu prilejul vizitei îmi va fi conferit Ordinul "Ştefan cel Mare". Fac precizarea că poziţiile pe care le voi exprima în această vizită privată nu angajează România", a scrie fostul şef de stat.

Vizita lui Traian Băsescu fusese anunţată deja de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei de la Chişinău, Vlad Ţurcanu, care a dezvăluit că fostul preşedinte român îşi onorează astfel o promisiune mai veche faţă de preşedintele moldovean de a vizita Republica Moldova după expirarea mandatului său de şef de stat.

Totodată, un alt motiv invocat de purtătorul de cuvânt este faptul că Traian Băsescu urmează să primească ordinul "Ştefan cel Mare" - decoraţia militară supremă a R. Moldova. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat la 13 martie un decret privind conferirea Ordinului "Ştefan cel Mare" lui Traian Băsescu pentru sprijinul constant acordat Chişinăului şi pentru contribuţia sa la promovarea securităţii şi democraţiei în regiune.

Pe 29 octombrie 2014, într-un interviu acordat postului naţional de televiziune Moldova 1, Traian Băsescu anunţa că după alegerile parlamentare din R. Moldova va face o vizită de rămas bun la Chişinău, ocazie cu care va cere şi cetăţenia statului vecin.

"Categoric da, am şi vorbit cu preşedintele Timofti zilele trecute pe această temă şi am stabilit ca, după alegerile din Republica Moldova, voi face o vizită, ocazie cu care este şi vizita de rămas bun, şi voi depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova", a precizat fostul şef de stat.

În iulie 2013, Traian Băsescu susţinea că a decis să ceară cetăţenia Republicii Moldova, subliniind totodată ca şi-ar dori ca românii să trăiască într-o singură ţară.

"E o chestiune sentimentală. Eu mi-aş dori ca românii să trăiască într-o singură ţară, să aibă o singură cetăţenie. Dacă mi-o vor da, după ce îmi termin mandatul, m-aş bucura să fiu şi cetăţean al R. Moldova: ar exprima ce simt. Dacă acum nu putem avea cetăţenie română pe ambele maluri ale Prutului, măcar să le am pe amândouă", declarat atunci Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.