Insistenţe neaşteptate. Votul pentru ridicarea imunităţii lui Cătălin Teodorescu ar putea fi reluat

Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Proaspăt scăpat de arest în urma unui vot controversat al colegilor săi din Camera Deputaţilor, deputatul PDL Cătălin Teodorescu, acuzat de corupţie în dosarul Alina Bica, este pe cale să aibă parte de o surpriză cel puţin neplăcută. Votul privind ridicarea imunităţii sale solicitate de DNA ar putea fi reluat pe motiv că rezultatul iniţial pare unul viciat şi controversat în raport cu procedurile parlamentare, informează Mediafax.

Inclusiv reprezentantul PSD, secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cel care a făcut prezenţa la şedinţa de miercuri când a fost respinsă cererea DNA, susţine "cu două mâini" reluarea votului.

La şedinţa de miercuri a Camerei Deputaţilor, parlamentarii au votat pentru încuviinţarea cererii de arestare preventivă înaintată de DNA în cazul deputaţilor Marko Attila şi Cătălin Teodorescu (PDL).

Dacă în cazul deputatului maghiar votul a fost ceva mai clar (171 de voturi "pentru", 111 "împotrivă"), în cazul lui Teodorescu lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată - iniţial, deputaţii au anunţat avizarea favorabilă a cererii parchetului, ca mai apoi să constate că voturile au fost numărate greşit şi, în raport cu prezenţa din sală, situaţia stă exact invers (din 292 deputaţi prezenţi, au votat 256 - 146 "pentru", 101 "împotrivă". Anterior fuseseră numărate în mod greşit 147 de voturi favorabile, iar pentru aprobare erau necesare 147 de voturi, adică jumătate plus unu din cei prezenţi).

După un mic scandal, în care partidele s-au acuzat reciproc că se fac iar scut în faţa corupţilor, votul fiind cu bile secrete, discuţia s-a stins. Imediat după vot, DNA a dispus luarea măsurii controlului judiciar în cazul lui Cătălin Teodorescu.

Potrivit Mediafax, explicaţiile liderilor parlamentari pentru invalidarea solicitării DNA au fost că o serie de deputaţi şi-au declarat prezenţa dar nu şi-au exprimat votul. Acest lucru a făcut ca, în premieră pentru ultimii ani în Parlament, hotărârea Camerei Deputaţilor să nu poată fi adoptată, chiar dacă voturile exercitate – pentru, împotrivă şi nule – împreună relevă întrunirea cvorumului – prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor.

La şedinţa de miercuri, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a omis să precizeze că în cazul votului nul ambele bile se introduc în urna neagră, menţionând doar că se introduc în aceeaşi urnă:

"Vă reamintesc procedura conform 126 din Regulament, este aceeaşi. Vot pentru adoptare, bila albă la urna albă şi bila neagră la urna neagră. Bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot contra. Ambele bile introduse în aceeaşi urnă înseamnă vot nul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne