Negocieri tensionate între troica şi Guvern. Vâlcov acuză tentativa de "îngenunchere definitivă a economiei"

Sediul central al FMI din Washington DC, SUA
Sediul central al FMI din Washington DC, SUA (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

UPDATE - Negocierile cu reprezentanţii FMI s-au reluat, sâmbătă, de la ora 11.00, la sediul Ministrului Finanţelor Publice.

***

UPDATE - Guvernul Ponta şi FMI nu au reuşit să ajungă la niciun acord privind deficitul bugetar pe anul viitor.

***

UPDATE - Premierul Victor Ponta a declarat că, în acest moment, nu crede că acordul României cu FMI va fi "rupt", deşi recunoaşte că este o perioadă de negocieri care pot fi dure. Un deficit de 0,9% este însă inacceptabil pentru Guvern, a subliniat acesta, adăugând că esenţială este discuţia cu Comisia Europeană, deoarece "acolo sunt marile probleme", relatează Mediafax.

Voci din presă susţin că FMI nu crede în datele Institutul Naţional de Statistică (INS) privind creşterea economică şi, pentru că nu are cum să probeze faptul că INS minte, trage în jos deficitul, ca să nu aiba surprize la sfarşitul lui 2015.

***

Negocierile dintre Guvernul României şi delegaţia troicii privind deficitul bugetar pe anul viitor nu merg deloc în direcţia bună. FMI şi Comisia Europeană i-au solicitat Guvernului Ponta reducerea deficitului pentru anul viitor la 0,9% din PIB, fapt care l-a determinat pe ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, să ameninţe cu întreruperea discuţiilor subliniind că o astfel de măsură ar duce la "îngenuncherea definitivă a economiei româneşti", informează B1.ro.

"Discuţiile tehnice cu cei de la FMI au avut loc noaptea trecută. Discuţiile la nivel de miniştri vor avea loc la ora 15.00. Propunerea de deficit bugetar pe cash de 0,9% a fost făcută de un reprezentant al FMI şi CE. Deficitul pe care noi ni l-am asumat anul acesta este de 1,4%, atât cash cât şi ESA. Nu vom accepta ca regulile să fie schimbate în timpul jocului. Eu totuşi am mare încredere că la ora 15:00 se va dovedi că această solicitare nu este susţinută şi de reprezentanţii la vârf ai FMI şi CE şi vom porni negocierile aşa cum este normal şi corect de la 1,4%, aşa cum s-a convenit. Mandatul meu, ca ministru delegat pentru Buget, dar şi cel al ministrului Finanţelor este ca negocierile să înceapă de la 1,4%. Nu putem să începem o negociere după ce toată luma ştia că este 1,4%, de la 0,9%. Vă daţi seama că, practic, ar însemna ca noi să acceptăm, într-un fel, îngenuncherea definitivă a economiei româneşti", a declarat Darius Vâlcov.

Solicitarea de reducere a deficitului bugetar sub pragul de 1% a fost lansată joi seara, cu argumentul că nu mai trebuie să existe o diferenţă între deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza plăţilor efective realizate într-un an, ci pe baza angajamentelor de plată şi a termenelor legale pentru achitarea obligaţiilor) şi cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Urmează o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15:00.

În contextul discuţiilor pe tema bugetului ce se poartă în aceste zile între delegaţia troicii şi Guvern, preşedintele Traian Băsescu a explicat joi seară, în cadrul unei conferinţe de presă, că FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană "vor avea o răspundere mare dacă România nu finalizează acest acord. Au ştiut bine ce se întâmplă în România!", subliniind că reprezentanţii au privit de la distanţă aventurile fiscale ce au avut loc în ultimele 8 luni la noi în ţară, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

În prezent, autorităţile române sunt nevoite să acopere o serie de găuri bugetare generate de măsurile electorale adoptate în 2014. Printre acestea, la loc de frunte, se numără reducerea CAS, cu un impact negativ bugetar de circa 5 miliarde lei, la care se adaugă alte măsuri promise în perioada electorală, printre care majorări de pensii şi salarii peste indexarea cu rata inflaţiei.

"Astăzi am auzit de la domnul premier apelul la consens, spunând că a fost un adevărat consens cu reducerea CAS şi că efectul a fost foarte bun. Îi aduc aminte că nu a fost în consens cu mine, l-am atenţionat că va avea probleme majore în alcătuirea bugetului. Ştiu că are dificultăţi, nu ştiu cum le va rezolva, însă nu aş vrea ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne