Arheologii descoperă un alt oraş antic în Egipt

Arheologii au descoperit în Egiptul Superior, nu departe de templele de la Abydos, ruinele unui oraş antic care includ şi un cimitir.
Galeria Sfinx de la Widder în faţa templului Karnak
 
Galeria Sfinx de la Widder în faţa templului Karnak   (Foto: Bernd Kregel – EPOCH TIMES GERMANIA)

Ministrul Antichităţilor din Egipt, Mahmud Afifi, a anunţat, la sfârşitul anului trecut, descoperirea unui oraş la aproximativ 400 de metri de Templul lui Sethos I din oraşul antic Abydos, în sudul Egiptului. Oamenii de ştiinţă presupun că oraşul, care include un cimitir cu cincispreze morminte uriaşe, datează înainte de anul 5316 î.C.

Conform datelor, arheologii au găsit bordeie, ceramică şi instrumente din piatră şi un cimitir cu mai multe mastabas (morminte), care sunt mai mari decât cele de la Abydos şi aparţineau, probabil, unor oameni importanţi. Mastaba este un tip de mormânt egiptean antic făcut din mudbrick (un fel de cărămidă), având o formă dreptunghiulară cu laturile înclinate şi acoperiş plat. ”Aceste descoperiri ar putea fi foarte importante pentru a înţelege mai bine cea mai îndepărtată perioadă a istoriei Egiptului antic şi rolul oraşului Abydos”, a explicat Afifi.

Oraşul Abydos este situat pe malul vestic al Nilului la circa 160 km nord de Luxor. Oraşul întemeiat de către stăpânii din dinastiile anterioare este renumit pentru templele şi mormintele sale.

Egiptul dispune de multe situri arheologice din vremea faraonilor, dar numărul turiştilor a scăzut din anul 2011, ca urmare a tulburărilor politice şi a atacurilor teroriştilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură