Fascinantul dans subacvatic al stelei de mare cu pene! (video)
alte articole
Crinoidele, cunoscute sub numele de crini-de-mare sau stele-de-mare cu pene - nevertebrate marine antice care trăiesc pe planeta noastră de aproximativ 200 de milioane de ani - sunt considerate fosile vii. Au o uimitoare varietate de forme şi îşi au rădăcinile în trecutul geologic antic.
Aceste animale ocupă suprafeţe geografice ample, de la Ecuator până la poli, populează atât apele puţin adânci, cum ar fi cele de deasupra recifelor, cât şi apele profunde ale oceanelor. În special, apele Pacificului care se învecinează cu Asia sunt considerate un "leagăn al diversităţii" pentru aceste specii.
Ceea ce la face fascinante şi fotogenice pe aceste crinoide sunt braţele lor similare cu penele, motiv pentru care au fost poreclite "stele de mare cu pene" (la fel ca adevăratele stele de mare şi crinoidele aparţin clasei de echinoderme). Braţele, cu un număr cuprins între cinci şi 200, pot fi de o varietate spectaculoasă de culori, de la roşu intens, portocaliu până la galben electric. Fiecare braţ poate avea o lungime de treizeci de centimetri. Crinoidele sunt filtranţi pasivi: de obicei, rămân imobile în apă, îşi lărgesc apendicele şi lasă ca substanţele nutritive să vină la ele purtate de curent.
La naştere crinoidele au corpul în formă de caliciu cu braţe, aşezat pe un peduncul şi fixat pe fundul mării; unele specii vor rămâne astfel pentru toată viaţă şi, din acest motiv, sunt numite crini-de-mare; altele sunt în măsură să se târască pe fundul mării sau chiar să înoate.
Există mai multe teorii cu privire la modul în care au dezvoltat această adaptare evolutivă: potrivit unora, crinoidele înotătoare şi-au evoluat capacitatea de a înota pentru a scăpa de prădători, iar potrivit altor versiuni - pentru a se muta în teritorii mai bogate în nutrienţi. Sunt capabile, de asemenea, de a-şi auto-amputa un braţ, la fel ca unele şopârle cu cozile lor, un alt mod de a se proteja de prădători. Unele specii pot fi toxice, o caracteristică care le ajută să evite riscul de a fi consumate.
Video-ul de mai sus prezintă fascinantul dans subacvatic al acestui nevertebrat antic.