Inscripţii de acum 5000 de ani aruncă o nouă lumină asupra istoriei Egiptului antic

O serie de desene şi inscripţii hieroglifice, care datează din urmă cu aproximativ 5000 de ani, a fost descoperită în situl Wadi Ameyra, în partea egipteană a deşertului Sinai.
Situl Wadi Ameyra, în deşertul Sinai, Egipt
Situl Wadi Ameyra, în deşertul Sinai, Egipt (Fotografie pusă la dispoziţie prin bunăvoinţa lui Damien Laisney)

Hieroglife sculptate cu peste 5.000 de ani în urmă, pe o stâncă în deşertul Sinai, conduc la revizuirea unor ipoteze anterioare cu privire la întemeierea oraşului Memphis, a vieţii unei regine şi a unui faraon.

O serie de desene şi inscripţii hieroglifice, care datează de aproximativ 5000 de ani, a fost găsită în situl Wadi Ameyra, în partea egipteană a deşertului Sinai.

Conform arheologilor, cele circa şaizeci de gravuri au fost sculptate în timpul expediţiilor miniere trimise de către primii faraoni, în scopul consolidării stăpânirii asupra teritoriului.

Oamenii de ştiinţă estimează că primele inscripţii au fost făcute în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, în timp ce ultimele sunt datate din timpul domniei unui tânăr faraon numit Nebre, care a domnit acum circa 4800 ani.

Potrivit celor declarate pentru LiveScience de Pierre Tallet, coordonatorul proiectului şi profesor în cadrul Universităţii din Sorbona, Paris, inscripţiile au fost, probabil, o modalitate de a proclama teritoriul ca proprietate a statului egiptean. Zona, de fapt, este bogată în depozite de pietre preţioase, cum ar fi turcoazul şi cuprul.

Istoria unei regine, a unui faraon şi a oraşului Memphis

Descoperirea a trezit interesul cercetătorilor, oferind noi informaţii cu privire la primii faraoni. Într-una dintre inscripţii, de exemplu, se povesteşte despre regina Neithhotep, care a condus Egiptul în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, ca regent al tânărului faraon Djer.

Arheologii ştiau despre regina Neithhotep, dar au crezut întotdeauna că a fost soţia faraonului Narmer.

"Inscripţiile arată că Neithhotep nu a fost soţia lui Narmer, ci o regină regent la începutul domniei lui Djer", explică Tallet. O altă inscripţie importantă arată că oraşul Memphis, vechea capitală a Egiptului, este mai veche decât se credea până acum.

Cronicile Greciei antice şi ale scriitorilor romani susţin că Memphis a fost construit de un rege legendar numit Menes, pe care egiptologii l-au identificat întotdeauna ca fiind faraonul Narmer.

De fapt, inscripţiile spun în mod clar că Memphis exista înainte de naşterea lui Narmer. "Inscripţia asociază oraşul Memphis, cunoscut, de asemenea, ca "Pereţii albi", cu numele lui Iry-Hor, un rege care a condus Egiptul cu două generaţii înainte de Narmer", explică Tallet, şi este foarte plauzibil ca oraşul să fi fost construit înainte ca Iry Hor să devină faraon.

Bărci arhaice

Sculpturile includ reprezentări ale unor bărci. La trei dintre acestea, arheologii au găsit "serekh reale", un cadru dreptunghiular în care era introdus un simbol folosit în perioadă arhaică a Egiptului pentru a indica suveranul. Cum explică Tallet, designul bărcilor descrise în gravuri este foarte arhaic, mult mai vechi decât cel utilizat pentru reprezentările găsite lângă cele mai multe dintre piramidele din Egipt.

Inscripţiile din situl Wadih Amyera, descoperit în 2012, aruncă o nouă lumină asupra vechimii istoriei Egiptului antic, care este confirmat ca ''păzitor'' al numeroselor aspecte rămase încă neelucidate.

Descoperirile din situl Wadih Amyera au fost raportate recent în cartea ''La Zone Minière Pharaonique du Sud-Sinaï II" (Institut Français d'Archéologie Orientale, 2015).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură