Regimul chinez îşi arată colţii / Pastor canadian acuzat de spionaj

Campania de suprimare a activiştilor pentru drepturile omului desfăşurată de Beijing continuă cu punerea sub acuzare a unui pastor canadian. Alţi trei susţinători chinezi ai democraţiei au fost condamnaţi.
Kevin Garrat (capăt dreapta), soţia sa Julia şi doi dintre cei trei copii ai lor, Peter şi Hannah.
Kevin Garrat (capăt dreapta), soţia sa Julia şi doi dintre cei trei copii ai lor, Peter şi Hannah. (Captură Foto)

Pastorul canadian Kevin Garratt a fost acuzat, joi seară, de spionaj şi furt de secrete de stat de către guvernul chinez. Inculparea lui Garratt are loc după ce a fost întemniţat timp de 18 luni fără să fie formulată vreo acuzaţie împotriva sa.

Conform agenţiei de ştiri Xinhua, portavocea regimului comunist chinez, o anchetă asupra activităţilor canadianului în China “a descoperit dovezi care îl implică pe Garratt în acceptarea unor sarcini din partea agenţiilor canadiene de spionaj în vederea colectării de informaţii din interiorul Chinei”. Dacă este găsit vinovat de vânzarea de secrete de stat, sentinţa împotriva sa ar putea depăşi 10 ani, cu executare.

Pastorul penticostal şi familia sa au sosit în China în 1984. Începând cu 2008, ei au locuit în Dandong, în apropierea graniţei cu Coreea de Nord, unde au organizat slujbe bisericeşti şi activităţi de caritate pentru orfelinatele şi azilele de bătrânii nord-coreeni. Soţia lui Garratt, Julia, a fost de asemenea arestată în august 2014, dar a fost eliberată ulterior pe cauţiune.

Guvernul canadian a susţinut că acest caz este îngrijorător, adăugând că se poartă discuţii la nivel înalt cu guvernul chinez pe această temă, conform Deutsche Welle.

Peste 300 de activişti arestaţi

Procesul lui Garratt are loc în contextul în care Beijingul îşi continuă cruciada împotriva activiştilor pentru drepturile omului în toată China. Trei susţinători pro-democraţie au fost condamnaţi la închisoare pentru că ar fi încercat să creeze un aşa- zis grup de nesupunere civilă.

După un proces cu uşile închise în Curtea Populară Intermediară din Guangzhou, avocatul Tang Jingling a primit o sentinţă de 5 ani iar cei doi asociaţi ai săi, un cuplu căsătorit, au primit 2 ani şi jumătate şi respectiv 3 ani şi jumătate de închisoare pentru aşa-zisa încercare de răsturnare a guvernului comunist chinez.

Cei trei s-au aflat în custodia autorităţilor din mai 2014. Activiştii au declarat presei că au descărcat de pe Internet broşuri despre rezistenţa non-violentă şi au distribuit copii ale acestora.

De la preluarea puterii în 2013, preşedintele chinez Xi Jinping a condus o campanie intensă de suprimare a opoziţiei. Începând cu vara anului trecut, peste 300 de activişti şi avocaţi au fost arestaţi sau au dispărut, cele mai faimoase cazuri fiind cel al unui editor din Hong Kong care a vândut cărţi şi materiale interzise în China continentală, şi cazul activistului suedez Peter Dahlin, co-fondator al unui ONG, care a fost în cele din urmă deportat din China luni.

Dahlin, prin ONG-ul său, a încercat să ajute avocaţi suprimaţi de campania lui Xi. Astfel, el a fost acuzat de subversiune deoarece ar fi pregătit "ilegal" o întâlnire cu avocaţii critici la adresa practicilor abuzive şi a corupţiei în justiţie, păstorite de Partidul Comunist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe