Iniţiativa România îi cere lui Iohannis să se implice în schimbarea legilor electorale (Video)
alte articole
Iniţiativa România i-a solicitat preşedintelui Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinie în problema alegerii primarilor în două tururi de scrutin, aceasta fiind una dintre cererile cele mai importante ale societăţii civile. De asemenea, preşedintelui i s-a cerut ca în calitatea sa de mediator între stat şi societate, să îşi asume un calendar de dezbatere şi adoptare a unui pachet electoral nou.
Invitaţia i-a fost lansată preşedintelui Iohannis de Mihai Politeanu, în cadrul dezbaterii "Dialog pentru România. Primăvara politică a societăţii civile", la care şeful statului a fost prezent.
Politeanu i-a reamintit lui Iohannis că Iniţiativa România le-a trimis atât lui, cât şi Guvernului Cioloş şi Parlamentului cererea de a sesiza Comisia de la Veneţia şi nu a primit niciun răspuns, deşi sesizarea Comisiei nu angajează poziţia partizană nici a Guvernului, care se pretinde apolitic, nici a preşedintelui.
"Domnule Preşedinte, Iniţiativa România a readus în dezbatere publică, în decembrie anul trecut necesitatea democratică de a reveni în două tururi de scrutin. Am prezentat argumentele juridice, le-am susţinut în faţa preşedinţiei, Guvernului, le-am trimis partidelor politice. Deşi există o largă majoritate în societatea româneasca care susţie revenirea la două tururi de scrutin, nu s-a întâmplat nimic în acest sens! Suntem conştienţi, cheia rezolvării problemei se afla pe masa Guvernului şi pe masa partidelor parlamentare. Din păcate ele s-au sustras rezolvării acestei probleme!
Pentru a debloca situaţia, iniţiativa România a solicitat Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, să sesizeze Comisia de la Veneţia pentru o opinie privind schimbarea legislaţiei electorale în acest an. Domnule preşedinte, nu vă ascund dezamăgirea noastră că Preşedinţia şi Guvernul au refuzat să sesizeze Comisia. Sesizarea Comisiei de la Veneţia nu angajează vreo poziţie partizană a Guvernului sau Preşedinţiei în legătură cu această problemă. Neutralitatea politică asumată de Guvern, pe care putem să o înţelege, nu înseamnă că Guvernul trebuie să se spele pe mâini faţă de responsabilităţile pe care le are faţă de societate şi faţă de solicitările ei. Va solicităm aici, acum, din nou, sesizaţi Comisia de la Veneţia!" i s-a adresat Politeanu preşedintelui Iohannis.
De asemenea, Politeanu i-a cerut lui Iohannis că, în calitatea sa de mediator între stat şi societate, să îşi asume un calendar care să înceapă şi să se finalizeze în 2016 de dezbatere şi adoptare a unui pachet electoral nou.
"Noi dorim, printre altele, revenirea la alegerea primarilor dar şi a preşedinţilor de consilii judeţene în două tururi, vrem scăderea sau chiar eliminarea pragului electoral în alegerile locale şi naţionale, vrem stabilirea unui sistem de vot majoritar, proporţional sau mixt doar după dezbatere publică reală, vrem schimbarea modalităţilor de finanţare a partidelor şi campaniilor electorale folosind noile tehnologii, transferuri şi donaţii online, nu chitanţă de mână, nu cu sacoşa de bani. Finanţarea online asigură transparenţă totală a sumelor, a donatorilor şi control civic instituţional în timp real. Şi, extrem de important, adoptarea votului la distanţă pentru toţi românii în toate tipurile de alegeri sau referendumuri. Domnule preşedinte, vă aduc aminte că votul electronic este o promisiune din campania dvs electorală!", a declarat Politeanu.
Şeful statului a părăsit sala imediat după cererea lui Politeanu, pentru a ajunge la dineul cu preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, în consecinţă apelul Iniţiativei România a rămas fără răspuns.