Dragnea ţine cu dinţii de alegerile într-un sigur tur. Scrisoare de zece pagini lui Cioloş
alte articole
La scurtă vreme după ce PNL a anunţat că va ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern care a stabilit data alegerilor locale, pentru a forţa astfel, pe cale legală, revenirea la alegeri în două tururi de scrutin, PSD îi cere premierului Dacian Cioloş să revoce hotărârea respectivă, ceea ce le-ar lua liberalilor şansa să-şi ducă la bun sfârşit planul.
Potrivit Gândul.info, liderul PSD îşi justifică demersul prin faptul că actul normativ a fost atacat în contencios administrativ de PNL, iar urmarea procedurii ar însemna „un imens abuz de drept”.
Într-o scrisoare de zece pagini, Dragnea, al cărui partid ar fi principalul beneficiar al alegerilor într-un singur tur de scrutin, îi explică lui Cioloş că liderii PNL au încercat să „manipuleze legea în favoarea unui scop ilicit, cu depăşirea limitelor dreptului pe care îl invocă” atunci când au atacat HG-ul pe motiv că alegerile nu se desfăşoară în două tururi de scrutin.
Reamintim că, odată cu adoptarea de către Executiv a hotărârilor vizând alegerile locale, liberalii au anunţat că vor ataca în contencios administrativ Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea alegerilor locale, cu scopul revenirii la votul în două tururi.
Gorghiu a ţinut să evidenţieze faptul că, dacă se va rămâne la alegeri locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Copreşedintele PNL a mai anunţat că liberalii vor face demersuri şi în Senat pentru introducerea Ordonanţei 55 (cunoscută ca ordonanţa traseismului local n.r.) pe ordinea de zi, astfel încât măcar în ultimul ceas, cei care şi-au schimbat partidul politic să-şi piardă mandatul", să nu mai poată organiza alegeri.
Mai amintim că potrivit unei analize publicate de editorialistul Dan Tăpălagă de la Hotnews, odată cu adoptarea de către Guvern a hotărârilor vizând alegerile locale, se creează o portiţă legală pentru revenirea la alegeri în două tururi.
Practic, HG-ul adoptat de Guvern poate fi atacat în contencios administrativ ca orice alt act juridic emis de Guvern, iar în cadrul procesului din contencios se poate ridica o excepţie de neconstituţionalitate, pentru a contesta la Curtea Constituţională legea în ansamblu. Această excepţie poate fi ridicată de oricine: un partid/ asociaţie sau persoană care consideră că alegerile locale într-un singur tur ridică o problemă de constituţionalitate. În lunile rămase până la alegeri, există posibilitatea ca această excepţie să se judece şi şanse reale ca alegerile într-un singur tur să fie declarate neconstituţionale, explica recent Tăpălagă.
Ulterior anunţului făcut de liberali, şeful PSD Liviu Dragnea i-a avertizat pe aceştia că, dacă vor continua demersurile juridice în vederea schimbării sistemului de vot în două tururi de scrutin, îi va acţionă în instanţă, atât civil cât şi penal.