Veşti bune pentru infractori: confiscarea extinsă nu se aplică averilor dobândite înainte de 2012

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). (dcnews.ro)

În pofida faptului că de mai bine de un an de zile Monica Macovei şi Codruţa Kovesi insistă asupra importanţei confiscării averilor dobândite ilicit, nu doar ca măsură punitivă dar şi cu rol preventiv, Curtea Constituţională a României a decis miercuri că bunurile dobândite înainte de 2012 data intrării în vigoare a legii 63/17 aprilie 2012 nu fac obiectul confiscării extinse.

"În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia şi a constatat că dispoziţiile art.118² alin.(2) lit.a) din Codul penal din 1969 sunt constituţionale în măsura în care confiscarea extinsă nu se aplică bunurilor dobândite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.63 din 17 aprilie 2012 pentru modificarea şi completarea Codului penal al României şi a Legii nr.286/2009 privind Codul penal", se arată într-un comunicat al CCR difuzat miercuri.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Tribunalului Timiş, informează hotnews.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Reamintim că, peste tot în UE, tendinţa în cazurile de corupţie, deturnare de fonduri, evaziune fiscală, spălare de bani plus alte numeroase infracţiuni prevăzute şi la noi în legea 63/112, este "follow the money."

Cum numeroşi aleşi locali, parlamentari sau chiar miniştri, nemaivorbind de oameni de afaceri precum SOV s-au făcut vinovaţi de astfel de fapte, de-a lungul timpului, fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei şi procurorul şef DNA, Codruţa Kovesi au insistat asupra importanţei confiscării extinse a averilor, opinând că Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal.

La nivel de UE, averile infractorilor vor fi confiscate mai uşor, confiscarea extinsă urmând să se aplice în cazul mai multor infracţiuni decât înainte, potrivit unei noi Directive adoptate la finele lui februarie de Parlamentul European, raportorul acestei iniţiative fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Directiva este obligatorie pentru toate statele membre ale UE iar Macovei şi-a exprimat speranţa ca România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracţiuni.