Inginerii se angajează în lupte cu roboţi pentru a-şi perfecţiona abilităţile

Ideea de a închide roboţi într-o arenă de luptă, înarmaţi cu rachete, arme airsoft şi aruncătoare de flăcări - în tot acest timp fiind controlaţi de jucători care privesc prin intermediul webcam-urilor din camera de comandă – nu a apărut printr-un proiect militar sau printr-un studio TV.
O echipă constructori de roboţi stă la pozat la Mech Warfare Arena, unde echipe de oameni se luptă folosind roboţi telecomandaţi (Courtesy of Andrew Alter)
Epoch Times România
27.03.2012

Ideea de a închide roboţi într-o arenă de luptă, înarmaţi cu rachete, arme airsoft şi aruncătoare de flăcări - în tot acest timp fiind controlaţi de jucători care privesc prin intermediul webcam-urilor din camera de comandă – nu a apărut printr-un proiect militar sau printr-un studio TV.

"Ea a început literalmente ca o conversaţie într-un bar cu cinci ani în urmă, după prima mea zi la Robogames. O grămadă de oameni din comunitatea robotică veneau cu idei noi în legătură cu subiectul, aşa că i-am dat o şansă", a spus Andrew Alter, interesat de roboţi şi pilotul de roboţi numit "mechs", după roboţii de luptă controlaţi de oameni, din cultura pop.

"Urmăream Combots şi concursurile kung fu cu roboţi umanoizi şi m-am gândit că ar fi frumos ca acestea două să fie combinate şi să se creeze un nou stil de competiţie", a spus el.

Echipajul de aici este format din tocilari în adevăratul sens al cuvântului – persoane bune la toate şi neinhibate de ceea ce este deja creat şi jucători care doresc să ducă lucrurile la nivelul următor.

"Am vrut să însufleţim pasiunea noastră pentru robotică şi să stârnim interesul în acest domeniu al Sci-Fi; acest lucru a prins contur sub forma acestui concurs", a spus Alter.

Scopul este dedicarea totală. Echipa descrie jocurile ca un "joc video real-world", nu doar din cauza temei abordate, dar şi datorită modului în care este jucat. Arena este un oraş în miniatură, cu străzile şi clădirile specifice oraşului. Jucătorii îşi limitează domeniul de vizibilitate la ceea ce văd prin webcam-urile montate pe roboţii mechs şi controlează totul, folosind joystick-uri Playstation adaptate la joc.

"Nu numai că acest lucru sporeşte provocarea, dar te face să te dedici total jocului", a susţinut Alter. "Scala clădirilor şi străzilor unde se luptă crează acest efect."

Echipa împinge lucrurile şi mai departe prin montarea unui sistem de ţinere a scorului – senzori mici care ţin evidenţa fiecărei lovituri. Prin aceasta, Alter a afirmat că "mechs acumulează puncte pentru fiecare lovitură; acestea scad de fiecare dată când sunt loviţi cu succes de mech-ul inamic."

Sistemele de luptă au devenit mult mai complexe în ultimii patru ani, iar echipa încearcă acum să construiască o nouă arenă, care sa poate ţine publicul în siguranţă în faţa unor arme noi. Aceştia au început recent campania Kickstarter pentru strângerea de fonduri pentru o arenă construită din lexan şi aluminiu.

Arene actuale sunt construite din PVC şi pânză şi pot fi folosite în cazul armelor airsoft mai slabe, "dar suntem preocupaţi şi de siguranţa publicului, din moment ce armele airsoft pe care băieţii noştri le creează sunt din ce în ce mai puternice. Anul trecut competiţia s-a încheiat cu multe găuri în plasa care permite spectatorilor să vadă, ceea ce este un pericol destul de mare."

Dar „tocilarii” creează şi arme noi, printre care micro-rachete, aruncătoare de flacări şi sisteme de proiectile cu CO2. "Anul trecut am avut primul meci din "liga hardcore", care permite utilizarea acestor arme mai puternice, dar pentru că nu am avut o arenă blindată, a trebuit să împrumutăm o arenă mică Combots (8x8x2?) pentru a găzdui meciul, care distruge complet puterea de control a piloţilor şi nu permite utilizarea nici unui fel de clădire la scara naturală pentru adăpost", a relatat Alter.

"Aceasta s-a dovedit a fi mai mult o demonstraţie tehnică a armelor mai puternice, aspect ce a fost în regulă, dar aceasta este zona în care dorim să vedem o creştere a competiţiei", a spus el. "Şi, da, rachete au fost lansate."

„Numărul concursurilor au crescut în ultimii ani. Ele primesc echipe universitare de peste tot şi am început să atragem concurenţi din Japonia, care are propria versiune a concursului Mech Warfare. Dar chiar şi cu toate echipele noi şi armele de lux, concursurile înseamnă mai puţin o cale spre victorie şi mai mult o cale spre învăţare. Alter le descrie ca pe "o provocare a ingineriei."

"Vizualizarea acestui amestec de niveluri demografice şi de calificare este foarte interesantă, din moment ce informaţiile şi ideile au tendinţa de a circula liber. De asemenea, rezolvăm probleme practice din lumea reală, cum ar fi posibilitatea de a reda imagini video prin Wi-Fi în zonele cu o interferenţe ridicate. Nu este aşa de uşor cum s-ar putea crede", a afirmat el.

Echipa încearcă, totuşi, să menţină lucrurile cât mai relaxate. Nu există premii pentru câştigători şi există vreun un plan de transformare a concursurilor în ceva profitabil.

"În final, totul se reduce la o muncă făcută din pasiune. Oamenii sunt atraşi de acest concurs şi investesc o mulţime de timp şi de bani în proiectele lor, pur si simplu din pasiune pentru inginerie şi robotică", a spus Alter. "Este o provocare şi o competiţie unică ce se dezvoltă tot mai mult cu fiecare an."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor