Incertitudinea cuprinde pieţele financiare, în urma alegerilor europene

Incertitudinea cuprinde pieţele financiare mondiale, după ce alegerile din Grecia şi Franţa au stârnit îngrijorări cu privire la viitorul măsurilor de austeritate impuse pentru a ajuta la salvarea guvernelor înglobate în datorii şi economiilor aflate în dificultate din Europa.
(photos.com)
Epoch Times România
08.05.2012

Incertitudinea cuprinde pieţele financiare mondiale, după ce alegerile din Grecia şi Franţa au stârnit îngrijorări cu privire la viitorul măsurilor de austeritate impuse pentru a ajuta la salvarea guvernelor înglobate în datorii şi economiilor aflate în dificultate din Europa, potrivit unui raport VOA.

Pieţele cheie din Asia au scăzut puternic luni, indicele Nikkei din Japonia terminând la 2,8 la sută şi Hang Seng din Hong Kong la 2,6 la sută. Bursa de Valori din Atena a scăzut cu aproape 7 la sută, după ce votul din alegerile naţionale greceşti au pus sub semnul întrebării formarea imediată a unui nou guvern.

Acţiunile americane tranzacţionate într-un interval mic au rămas în mare parte neschimbate la închiderea de vineri. După ce iniţial au scăzut, pieţele din Paris şi Frankfurt s-au închis la un nivel relativ ridicat. Valoarea monedei euro a scăzut sub 1,30 dolari, înainte de a recâştiga o oarecare putere.

Alegătorii greci împărţindu-şi voturile la o gamă largă de partide politice, investitorii şi-au tăiat exploataţiile pe piaţa din Atena. Analistul financiar Platon Monokroussos a declarat că incertitudinea politică a cântărit foarte mult asupra tranzacţionării de acţiuni. "Piaţa locală se deschide la un nivel scăzut astăzi, existând o presiune semnificativă asupra acţiunilor bancare Acesta este, aparent, o reflectare a incertitudinii legate de rezultatul alegerilor. Şi zona euro tranzacţionează azi la un nivel redus, atenţia fiind concentrată pe eforturile depuse de partidele politice pentru a forma un nou guvern de coaliţie în Grecia", a spus el.

În Franţa, alegătorii l-au votat pe socialistul Francois Hollande drept preşedinte. El a promis să se opună programelor de austeritate conduse de germani şi a cerut taxe mai mari pentru bogaţi şi măsuri pentru stimularea creşterii economice.

Europa a cheltuit sute de miliarde de dolari pe fonduri de salvare - două pentru Grecia, şi unul pentru Irlanda şi Portugalia - şi are un nou fond de salvare programat să intre în vigoare în iulie. Dar pentru a obţine bani, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au insistat ca ţările să implementeze măsuri nepopulare de austeritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor