Mexicanii nu mai sunt atraşi de „visul american”

Statele Unite au fost un pământ al făgăduinţei pentru numeroase generaţii de mexicani care căutau o alternativă la sărăcie, violenţă şi lipsa de orizont în Mexicul natal. Şi deşi încă mulţi îşi riscă viaţa pentru a traversa frontiera ilegal, ori se fac luntre şi punte pentru a obţine o viză, magnetismul visului american începe să dispară.
(photos.com)
Epoch Times România
26.04.2012

Statele Unite au fost un pământ al făgăduinţei pentru numeroase generaţii de mexicani care căutau o alternativă la sărăcie, violenţă şi lipsa de orizont în Mexicul natal. Şi deşi încă mulţi îşi riscă viaţa pentru a traversa frontiera ilegal, ori se fac luntre şi punte pentru a obţine o viză, magnetismul visului american începe să dispară.

Pentru prima dată în patru decenii, numărul mexicanilor care pleacă din SUA este aproape egal cu al celor care vin, potrivit unui studiu realizat de Pew Hispanic Center. Este o cifră care indică o schimbare de tendinţă cu ramificaţii semnificative în dezbaterea privind imigraţia în SUA, notează joi ziarul El Periodico.

Această cotitură statistică s-a produs în ultimii cinci ani, marcaţi de criza economică din SUA şi de înăsprirea controalelor de la frontieră. Între 2005 şi 2010 a avut loc o creştere a numărului de imigranţi care s-au întors în Mexic cu familiile lor, în paralel cu o înjumătăţire a fluxului de mexicani veniţi în SUA. În ambele cazuri cifra este de 1,4 milioane, lăsând practic un bilanţ zero al imigraţiei. 'Valul istoric al emigranţilor dintr-o singură ţară a încetat', notează raportul.

Documentul atribuie acest lucru mai multor factori. De la criza economică şi reducerea locurilor de muncă în SUA, trecând prin înăsprirea controalelor frontaliere şi deportările, până la atingerea recordului istoric în timpul Administraţiei lui Barack Obama.

'Intrarea în SUA pentru mexicani este azi mai scumpă, mai dificilă şi mai periculoasă', explică Jeffre Passel, unul din autorii raportului, subliniind că anemia economică americană 'a eliminat magnetismul pe care îl aveau locurile de muncă'. Alţi factori sunt scăderea ratei natalităţii în Mexic, care a ajuns de la 7,3 copii la o femeie, în 1960, la doar 2,4 în 2009, alături de creşterea riscurilor în localităţile de frontieră, răvăşite de violenţă şi de traficul de droguri.

Raportul intervine în plină campanie electorală a SUA, marcată de divergenţele dintre democraţi şi republicani privind imigraţia. În timp ce conservatorii îl acuză pe preşedintele Barack Obama de eşecuri la controalele de frontieră, aceste date par să sprijine teza că deportările şi întărirea vigilenţei la frontieră contribuie la alterarea acestui ciclu.

Documentul aduce, de asemenea, muniţie ambelor tabere în bătălia legală care se dă în jurul durelor legi antiimigraţie aprobate în ultimii ani de mai multe state guvernate de republicani. Curtea Supremă va începe să discute săptămâna aceasta legalitatea Legii Arizona, respinsă parţial de guvernul acestui stat.

În SUA trăiesc aproximativ 12 milioane de imigranţi originari din Mexic, din care jumătate aflaţi în situaţie ilegală. Aceştia din urmă lucrează în principal în construcţii, servicii şi fabrici manufacturiere şi reprezintă 58% din cei 11,2 milioane de imigranţi fără acte. Bula imobiliară a fost posibilă datorită perspectivelor de muncă din acest sector.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor