Incendii şi explozii misterioase în locuri importante din Rusia, indicii ale misiunilor marca forţelor de operaţiuni speciale

(Captură ecran - Newsweek)
Ana Ion
28.09.2022

Războiul din Ucraina nu merge prea bine pentru armata rusă în contextul în care, luna aceasta, în doar câteva zile, forţele ucrainene au reuşit să recucerească mai mult teritoriu decât cel pe care armata rusă îl capturase şi îl deţinea din aprilie.

Un material publicat de Business Insider atrage atenţia că Rusia nu luptă doar pe frontul din Ucraina, ci trebuie să ţină piept, de luni de zile, unei serii de sabotaje ce au apărut pe întreg teritoriul său.

Mai precis, situri sensibile şi instalaţii importante din întreaga Rusie au fost afectate de incendii şi explozii misterioase, care sugerează o campanie de sabotaj marca forţelor de operaţiuni speciale.

Incendii şi explozii misterioase

În luna mai, în timp ce armata rusă se pregătea să lanseze o nouă ofensivă în regiunea ucraineană Donbas, la avanposturi militare, centre de recrutare şi complexe industriale de apărare din întreaga Rusie au avut loc explozii sau incendii misterioase.

În total, au avut loc zeci de incidente la instalaţii din întreaga Rusie, fără prea multe explicaţii evidente.

Printre ţinte se numără rafinării de petrol, instalaţii de producţie şi depozitare a muniţiilor, companii din domeniul aerospaţial şi al apărării, precum şi infrastructura de comunicaţii. Atacurile par să facă parte dintr-un efort de subminare şi de degradare a capacităţilor ofensive ale armatei ruse.

Este posibil ca autorii să nu lucreze toţi împreună.

În luna mai, de exemplu, autorităţile ruse au surprins doi adolescenţi ruşi care au aruncat cocktailuri Molotov într-un comisariat militar - în esenţă, o staţie de recrutare. Zeci de comisariate au fost atacate în Rusia în acest an, ceea ce sugerează că unii ruşi, în special cei care ar putea fi înrolaţi în armată, se opun războiului.

Dar atacurile suspecte par să se concentreze pe un set restrâns de ţinte, iar incidentele s-au aliniat în mare parte cu ceea ce unităţile militare de operaţiuni speciale ar avea sarcina de a face în cadrul unei campanii de război neconvenţional.

O campanie de gherilă în interiorul Rusiei

Războiul neconvenţional este un set de abilităţi la care comunitatea de operaţiuni speciale a SUA excelează şi în care are zeci de ani de experienţă în desfăşurarea şi instruirea altora pentru a le desfăşura.

Deoarece armata SUA nu este implicată direct în luptele din Ucraina, sursa atacurilor suspecte este probabil comandourile ucrainene sau disidenţii ruşi - poate o combinaţie a ambelor.

O astfel de campanie de gherilă ar putea căpăta amploare dacă Rusia continuă să eşueze în Ucraina şi ar putea lua mai multe forme, a declarat pentru Insider un luptător din Beretele Verzi alocat unei unităţi de forţe speciale din Garda Naţională.

"La început, ar putea arăta că o campanie de întrerupere, precum cea pe care am văzut-o în Bielorusia cu trenurile. Ţintirea şi atacarea liniilor de aprovizionare şi a altor ţinte uşoare este întotdeauna pe listă", a declarat acesta sub rezerva anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa.

"Următoarele pe listă ar fi ţinte mai dure, cum ar fi convoaie militare, baze sau chiar atacuri asupra unităţilor de comandă şi control şi a sediilor centrale", a adăugat el.

După 2014, când Rusia a atacat Ucraina prin cucerirea Crimeei şi invadarea Donbasului, Comandamentul pentru operaţiuni speciale al SUA şi-a intensificat activităţile de instruire, asistenţă şi consiliere pentru forţele ucrainene.

Beretele verzi din cadrul Grupului 10 al forţelor speciale, care are ca zonă de operaţiuni Europa, au fost esenţiale în aducerea la zi a comunităţii ucrainene de operaţiuni speciale.

Eficacitatea acestei instruiri americane este acum vizibilă pentru întreaga lume în operaţiunile armatei ucrainene. Unele dintre aceste operaţiuni par să fi lovit în interiorul teritoriului rusesc, inclusiv un atac asupra unui depozit de combustibil din oraşul Belgorod în aprilie, pe care Rusia l-a pus pe seama elicopterelor ucrainene, şi lovituri cu rachete asupra bazelor ruseşti din Crimeea în august.

"Dar, în cele din urmă, o campanie de gherilă ar trebui să se maturizeze şi să se adapteze pe măsurile de securitate aşteptate pe care armata rusă şi serviciile de securitate le vor lua pentru a răspunde la atacuri", a declarat miltarul din Beretele Verzi.

În timp ce mulţi ruşi şi-au exprimat opoziţia sau consternarea faţă de războiul preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, cea mai dificilă parte a unei astfel de campanii pentru Ucraina ar putea fi câştigarea publicului rus, a mai spus acesta.

"O mulţime de ruşi sunt patrioţi feroce, iar Putin a manipulat ideea războiului destul de inteligent făcând apel la rusul obişnuit", iar o campanie de război neconvenţional "este foarte greu de realizat" împotria unei populaţii ostile, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor