Turismul de vară ar putea răspândi virusul Zika în unele ţări din Europa

Prin călătoriile regulate din timpul verii în şi dinspre zonele afectate de virusul Zika, acesta se poate răspândi în unele zone ale Europei în următoarele luni, sugerează un nou studiu.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari.
Virusul Zika este transmis în principal prin muşcăturile de ţânţari. (Captură Foto)

Barcelona, Milano şi Roma pot fi cele mai afectate de răspândirea virusului Zika în timpul verii, riscul fiind mai ridicat în lunile iulie şi august, conform cercetării publicate în jurnalul ebiomedicine.

Expus riscului este şi Madeira, un arhipelag portughez localizat în Atlantic, la vest de Maroc.

Descoperirile vor stârni interesul unui panel de experţi ce se vor întâlni marţi pentru a lua în considerare dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar trebui să ceară Comitetului Olimpic Internaţional să amâne Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din acest an.

Cel puţin 227 de intelectuali au semnat o petiţie în care au susţinut că nu este sigură desfăşurarea Jocurilor Olimpice şi Paralimpice în Rio în această vară.

Organizatorii Jocurilor Olimpice au estimat că acestea vor atrage între 500.000 şi 600.000 de vizitatori în Brazilia. Unii savanţi sunt îngrijoraţi că acest lucru va accelera răspândirea globală a virusului Zika, care ar putea fi transportat de atleţii, oficialii şi spectatorii infectaţi în Rio.

Dar călătoriile între ţările afectate de Zika şi Europa sunt deja numeroase, a raportat studiul. În Paris, de exemplu, ajung în mod normal între 120.000 şi 200.000 de călători pe lună din ţările infectate cu Zika în perioada iulie-august, iar în Londra până la 130.000. Madridul este, de asemenea, vizitat de un număr mare de turişti..

Zika este răspândit în principal prin înţepăturile de ţânţari infectaţi. Principala specie implicată în răspândirea virusului este Aedes aegypti, care nu se găseşte în Europa. O altă specie, Aedes albopictus, este mult mai răspândită, în special în zona Mediteranei. Chiar dacă există dovezi că aceşti ţânţari ar putea fi capabili să transmită Zika, nu este sigur dacă vor juca un rol major în răspândirea masivă a virusului.

Specia de ţânţari Aedes aegypti preferă să se hrănească cu sângele oamenilor, aşadar se înmulţesc şi trăiesc în apropierea locuinţelor. Iar Aedes albopictus se hrăneşte cu sângele mai multor animale şi prin urmare nu trebuie să trăiască în apropierea oamenilor.

Madeira are ţânţari Aedes aegypti şi ar putea fi expusă unui risc mai ridicat de epidemie cu virusul Zika, au sugerat autorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură