Încă 42 milioane de dolari pentru depăşirea crizei energetice oferite Republicii Moldova de USAID

Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale a RM (gov.md)
Maria Maevschi
14.12.2022

La Chişinău a fost lansată, marţi 13 noiembrie, iniţiativa de extindere a asistenţei USAID pentru consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova, au anunţat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, şi Şeful Misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander.

Evenimentul a fost organizat de proiectul USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (Moldova Energy Security Activity – MESA), având drept scop de a face publică extinderea finanţării existente cu încă 42 milioane de dolari, pe o perioadă de 4 ani.

Banii vor fi folosiţi în sprijinirea sectorului energetic al Republicii Moldova, pentru a face faţă provocărilor din această iarnă, dar şi pentru a debloca potenţialul energetic al ţării şi a oferi acces cetăţenilor la resurse energetice eficiente şi accesibile, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Infrastructurii.

În discursul său, Andrei Spânu s-a referit la măsurile întreprinse de Guvernul de la Chişinău pentru consolidarea securităţii şi independenţei energetice a statului, menţionând că în tot acest proces, colaborarea cu USAID este importantă pentru crearea unui sector energetic sigur şi durabil în Republica Moldova.

Astfel, din contul noii finanţări, în cadrul proiectului MESA sunt prevăzute:

- integrarea pieţei energetice locale la cea regională şi europeană;

- investiţii pentru valorificarea resurselor regenerabile şi pentru proiecte de eficienţă energetică;

- dezvoltarea capacităţilor umane;

- procurarea echipamentelor şi implementarea soluţiilor tehnologice;

- 10 drone de inspectare şi depistare rapidă a defecţiunilor liniilor de transmisie;

- 50 generatoare pentru spitale şi alte organizaţii prestatoare de servicii publice;

- sisteme de stocare a energiei pentru echilibrarea variaţiilor de putere în sistem;

- echipament pentru dotarea Laboratorului Energetic al Universităţii Tehnice din Moldova şi pentru realizarea auditurilor energetice.

„Suplinirea finanţării proiectului MESA este pentru ca Moldova să-şi consolideze viitorul energetic, care să corespundă cerinţelor UE în domeniu. Echipa noastră continuă să ofere asistenţă ministerului pentru a asigura tranziţia Republicii Moldova la un viitor energetic durabil şi curat.

Parteneriatul acesta va continua pentru că mai sunt încă multe lucruri care trebuie făcute pentru a consolida capacităţile şi rezilienţa sectorului energetic al ţării”, a precizat Şeful Misiunii USAID Moldova Scott Hocklander.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor