Trump trimite o echipă de top pentru a preveni declanşarea unui război comercial între SUA şi China

Preşedintele american Donald Trump a trimis oficiali de rang înalt pentru a preveni un război comercial cu China. Unii analişti au avertizat că, în cel mai bun caz, SUA poate spera la un “câştig pe termen scurt”.
Preşedintele american Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
03.05.2018

Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Robert Lighthizer, reprezentantul SUA pentru comerţ, şi consilierii Casei Albe Larry Kudlow şi Peter Navarro se vor întâlni în această săptămână în China cu Liu He, consilier economic al liderului chinez Xi Jinping, pentru a discuta despre modul în care ar putea fi evitat un război comercial între cele două mari economii ale lumii.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat în ultimele luni, după ce preşedintele american a anunţat că vor fi impuse tarife pentru importuri chineze în valoare de cel puţin 50 miliarde de dolari.

Ca răspuns, China a aplicat o taxă de 25% pentru importurile din SUA, precum boabe de soia, automobile şi whiskey.

În contextul în care SUA şi China se vor întâlni la masa de negocieri, Trump a afirmat: “Cred că avem o şansă foarte bună să ajungem la un acord”.

Însă unii analişti au avertizat că prevenirea unui război comercial s-ar putea să nu fie uşoară.

Derek Scissors, academician la American Enterprise Institute, un think tank din Washington, a afirmat că SUA poate spera în cel mai bun caz la o “înţelegere pe termen scurt” care ar putea include promisiunea Beijingului de a mări importurile din SUA.

Michael Camunez, director general al firmei de consultanţă Monarch Global Strategies şi fost înalt oficial pe probleme de comerţ în timpul fostului preşedinte Barack Obama, a precizat: “Nu mă aştept la niciun fel de înţelegeri majore. Nu există o strategie clară ce poate fi desluşită”.

China a avertizat că problema nu va fi rezolvată printr-o singură întâlnire, însă speră la discuţii constructive.

Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, a declarat: “Nu este realist să ne aşteptăm ca toate problemele să fie rezolvate printr-o singură consultare. Atâta timp cât SUA doreşte în mod sincer menţinerea stabilităţii generale a legăturilor comerciale bilaterale şi adoptă o atitudine de respect reciproc, consultări egale şi o cooperare de pe urma căreia ambele părţi să aibă de câştigat, atunci credem că vor fi constructive consultările noastre”.

În mod ideal, Trump doreşte ca China să cumpere mai multe produse din SUA cu scopul de a reduce deficitul comercial american de 375 miliarde de dolari pe care îl are cu gigantul asiatic. De asemenea, el speră ca Beijingul să se îndepărteze de politica industrială care prevede subvenţionarea companiilor chineze de pe scena globală.

Pauline Loong, directoare a firmei de cercetare Asia Analytica din Hong Kong, a afirmat că nu sunt numeroase produsele americane cheie de care ar avea nevoie China şi că Beijingul ar putea oferi în schimb posibilitatea unui acces mai mare companiilor străine.

Preşedintele chinez Xi Jinping a menţionat luna trecută că ţara sa va face mai mult pentru a-şi deschide economia către companii străine. China a făcut această promisiune de când a intrat în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2001, însă după 17 ani aceasta încă nu a fost îndeplinită.

Însă Trump a avertizat că acest lucru “nu este suficient”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor