Trump sancţionează China. Consideră că UE va sprijini măsurile SUA împotriva agresiuni economice chineze

Preşedintele Donald Trump ia măsuri împotriva Chinei pentru a sancţiona practicile comerciale neloiale ce au loc de de zeci de ani şi care au costat economia Statelor Unite miliarde de dolari.
Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)
Emel Akan
23.03.2018

Trump a semnat la 22 martie un memorandum prezidenţial, şi a cerut Departamentului Trezoreriei al Statelor Unite (USTR) să ia măsuri bazate pe constatările anchetei 301, care a concluzionat că Beijingul a dobândit în mod incorect dreptul de proprietate intelectuală din SUA timp de decenii.

"Am vorbit cu China şi suntem în mijlocul unei negocieri foarte ample. Vom vedea unde ne duce. Dar între timp iniţiem o acţiune din Secţiunea 301", a spus Trump înainte de a semna memorandumul.

Trump a cerut USTR să publice o listă de produse propuse şi majorări tarifare în termen de 15 zile de la semnarea memorandumului. El a cerut, de asemenea, secretarului Trezoreriei să identifice tipurile de restricţii de investiţii care vor fi impuse companiilor chineze care investesc în Statele Unite.

Noile tarife pentru importurile chineze ar putea fi de aproximativ 60 miliarde USD anual, potrivit lui Trump. Şi asta este doar un aspect al problemei, a afirmat el.

Preşedintele american a subliniat deficitul comercial al naţiunii în valoare de 375 miliarde USD cu China, precizând: "Este cel mai mare deficit al oricărei ţări din istorie. E scăpat de sub control."

"Avem o situaţie extremă de furt de proprietate intelectuală, care este în valoare de sute de miliarde de dolari. Şi ese întâmplă anual ", a afirmat acesta.

Tarifele nu vor fi impuse imediat. Industriile americane vor avea ocazia să comenteze tarifele propuse, iar sugestiile vor fi luate în consideraţie înainte de punerea în aplicare a tarifelor finale, potrivit Casei Albe.

Valoarea tarifelor a fost calculată pe baza daunelor provocate în special de practica regimului chinez de transfer forţat de tehnologie, a declarat consilierul de top al lui Trump, Peter Navarro, în timpul unui interviu cu reporterii.

"Ceea ce fac Statele Unite este numai să se apere strategic împotriva acestei forme particulare de agresiune economică", a menţionat el.

Restricţiile privind investiţia chineză în Statele Unite vor depăşi mandatul Comisiei pentru investiţii străine din Statele Unite (CFIUS), care este un comitet inter-agenţie care analizează implicaţiile investiţiilor străine asupra securităţii naţionale.

Memorandumul îi cere "Secretarului Trezoreriei ca în termen de 60 de zile să propună o acţiune din partea executivului în afara celor încorporate în CFIUS care să răspundă preocupărilor legate de achiziţiile sau investiţiile neloiale din Statele Unite, care sunt făcute sau facilitate de China în industrii sau tehnologii importante din punct de vedere strategic ale Statele Unite", a declarat Everett Eissenstat, director adjunct al Consiliului Economic Naţional în timpul convorbirii cu reporterii.

"Raportul [USTR] demonstrează în mod clar faptul că există o practică inechitabilă a Chinei, mai ales că se referă la eforturile de a achiziţiona tehnologia americană şi de a favoriza companiile chineze faţă de companiile din SUA", a declarat el.

În luna august a anului trecut, Trump a semnat un memorandum de abordare a practicilor comerciale ale Chinei cu privire la furtul şi transferul forţat al proprietăţii intelectuale americane. Memorandumul a cerut reprezentantului comerţului american Robert Lighthizer să examineze practicile comerciale ale Chinei.

Ca urmare a acestei investigaţii, administraţia Trump adoptă acum o poziţie mai strictă asupra politicilor protecţioniste ale regimului chinez.

Navarro a declarat că măsurile punitive vor viza în principal 10 industrii cheie ale viitorului, cum ar fi inteligenţa artificială, robotica şi cuantic computing, care au fost identificate în planul Beijing-ului "Made în China 2025".

"Tehnologia este probabil cea mai importantă parte a economiei noastre", a spus Lighthizer la semnarea memorandumului. "Un număr de 44 de milioane de oameni lucrează în domenii de înaltă tehnologie. Nicio ţară nu are o industrie atât de extinsă din punct de vedere tehnologic ca Statele Unite".

Politicile comerciale chineze şi furtul IP

De zeci de ani, politicile protecţioniste şi de denaturare ale regimului chinez au slăbit competitivitatea companiilor americane.

Potrivit Raportului IP Commission, elaborat de Biroului Naţional de Cercetări Asiatice, costul anual al furtului IP pentru economia SUA ar putea fi de până la 600 miliarde USD.

Şi China este ţara cu cele mai mari încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală din lume, responsabilă pentru un procent cuprins între 50% - şi 80% din toate costurile de furt de IP, potrivit estimărilor IP Commission

China foloseşte multe tactici pentru a fura informaţii, precum obligarea companiilor străine să colaboreze cu firmele naţionale şi să le predea acestora tehnologia şi know-how-ul lor pentru a avea acces la piaţa chineză. Companiilor li se cere, de asemenea, să îşi relocheze producţia, cercetarea şi dezvoltarea şi stocarea datelor în ţară.

China a obţinut, de asemenea, acces ilegal la reţelele de calculatoare ale companiilor americane şi a furat de multe ori informaţiile comerciale, potrivit Casei Albe.

Un raport analitic de investigaţie Epoch Times a dezvăluit modul în care regimul chinez fură IP-urile companiilor şi universităţilor americane şi a vândut produse fabricate cu inovaţiile furate din Statele Unite înapoi în Statele Unite la preţuri mult mai reduse.

Acţiune unilaterală

Guvernul american ar fi putut recurge la utilizarea regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului - World Trade Organization (WTO) - pentru a rezolva problema. În schimb, a ales acţiunea unilaterală invocând secţiunea 301 din Actul de Comerţ al SUA din 1974 pentru a autoriza reprezentantul comercial al Statelor Unite să înceapă o investigaţie a furtului IP de către China.

"Casa Albă este frustrată de ritmul lent al WTO", a declarat Scott Kennedy, director adjunct al Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale, într-un interviu anul trecut.

Prin urmare, guvernul american recurge la acţiuni unilaterale pentru a grăbi procesul şi pentru a obţine rezultate care sunt benefice industriei americane, a afirmat el.

Administraţia Trump consideră că şi alte ţări, în special Japonia şi Uniunea Europeană, vor sprijini eforturile SUA în combaterea agresiunii economice din China.

"Credem că vor exista şi alţii care vor găsi că această acţiune este bună în conducerea şi demonstrarea faptului că putem lua măsuri pentru a impulsiona schimbările necesare pentru economia mondială", a spus un oficial al Casei Albe.

"Facem lucruri pentru această ţară care ar fi trebuit să fie făcute de mulţi ani. Am avut de-a face cu acest abuz de la multe alte ţări şi grupuri de ţări care au fost grupate împreună pentru a profita de Statele Unite", a spus Trump.

"Probabil că acesta este unul dintre motivele pentru care am fost ales, poate unul dintre motivele principale. Dar nu vom lăsa să se mai întâmple acest lucru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor