Studiu: Calea Lactee găzduieşte circa 100 de milioane de găuri negre
alte articole
Publicat pe 2 august a.c. în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, studiul a fost iniţial declanşat după publicarea ştirilor cu privire la faptul că Observatorul interferometru laser de unde gravitaţionale (LIGO) a detectat perturbaţii pulsatorii sau „unde” în continuumul spaţiu-timp. Atunci, undele au fost declanşate de două găuri negre care s-au ciocnit, fiecare dintre ele fiind estimată ca având o dimensiune echivalentă cu 30 de mase solare.
"În mod fundamental, detectarea undelor gravitaţionale a fost o descoperire uriaşă, deoarece a constituit o confirmare a unei predicţii cheie a teoriei generale a relativităţii a lui Einstein", a declarat James Bullock, cercetător la Universitatea California, Irvine. "Dar apoi privim mai îndeaproape astrofizica rezultatului concret, o fuziune dintre două găuri negre cu masa echivalentă cu 30 de mase solare. A fost pur şi simplu uimitor şi ne-a făcut să ne întrebăm: 'cât de răspândite sunt găurile negre de această dimensiune şi cât de des se ciocnesc?' ''
Manoj Kaplinghat, co-autor al studiului - iniţial lansat ca o investigaţie privind "ciudăţenia descoperirii făcute de LIGO" - a indicat că numărul găurilor negre variază de obicei în funcţie de dimensiunea galaxiei şi de metalicitatea stelelor (însuşire determinată în funcţie de procentul de materie stelară alcătuită din alte elemente chimice decât hidrogen şi heliu - n.r.).
Pe baza cunoştinţelor lor despre formarea, populaţia şi distribuţia stelelor, grupul a putut să răspundă la prima parte a întrebării. "Avem o înţelegere destul de bună cu privire la populaţia de stele per ansamblu din univers şi la distribuţia masei lor pe măsură ce acestea au luat naştere, astfel încât putem spune câte găuri negre ar fi trebuit să se formeze cu dimensiunea de 100 de mase solare şi câte cu dimensiunea de 10 mase solare", a afirmat Bullock.
Dorind să elucideze problema frecvenţei cu care apar undele gravitaţionale, cercetătorii au analizat apoi cât de des au avut loc fuziuni între găuri negre.
După cum reiese din rezultatele lor, "doar 0,1 până la 1% dintre găurile negre formate" trebuie să se ciocnească unele cu altele pentru a se reproduce descoperirile făcute de LIGO.
Potrivit lui Kaplinghat, următorul set de unde s-ar putea produce în curând: "Dacă noţiunile actuale despre evoluţia stelelor sunt corecte, atunci calculele noastre indică faptul că în câţiva ani vor fi detectate fuziuni de găuri negre cu dimensiuni chiar de 50 de mase solare".