Cum livrează Moş Crăciun într-o noapte 700 milioane de cadouri în lume? Misterul, explicat de Einstein

Moş Crăciun (pixabay.com)
Mioara Stoica
19.12.2016

Pare o "misiune imposibilă" cea a lui Moş Crăciun: într-o singură noapte, în toată lumea şi cu un singur mijloc de transport - o sanie trasă de reni - livrează aproximativ 700 de milioane de cadouri copiilor din întreaga lume. Dar magia lui Moş Crăciun ar putea avea o explicaţie ştiinţifică serioasă şi reală. Un cercetător englez vine să tulbure teoria relativităţii a lui Einstein pentru a demonstra copiilor că da, Moş Crăciun există, şi că poate călători într-adevăr în jurul lumii, înainte de ivirea zorilor zilei de 25 decembrie.

Mister rezolvat, declară fiziciana care a abordat această problemă spinoasă. După calcule complicate pentru majoritatea fiinţelor umane, Katy Sheen de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, a constatat că Moş Crăciun şi renii săi călătoresc cu o viteză extrem de mare şi că - aşa cum demonstrează teoria relativităţii a lui Einstein – sunt capabili să se micşoreze, permiţându-i lui Moş Crăciun şi sacului său imens plin de cadouri să treacă prin cele mai înguste coşuri de fum. Iată, aşadar, motivul pentru care copiii îl văd atât de rar, chiar dacă milioane dintre ei sunt treji în noaptea magică a anului, în speranţa de a vedea măcar o umbră sau o mică parte din costumul său roşu.

Omul de ştiinţă a calculat că Moşul ar trebui să călătorească cu o viteză de aproximativ 10 milioane de kilometri pe oră (6,2 milioane de mile pe oră) pentru a oferi cadouri tuturor copiilor în puţinul timp pe care îl are la dispoziţie: 31 de ore, luându-se în considerare fusurile orare ale lumii. Aşadar, de 200.000 de ori mai rapid decât atletul jamaican Usain Bolt, cel mai rapid om de pe planetă.

Conform cercetătoarei, această viteză poate avea efectul de a-i schimba culoarea - de la roşu la verde - şi dacă viteza continuă să crească îl poate face să dispară cu totul. Schimbarea de culoare ar fi cauzată de efectul Doppler: undele de lumină care cad deasupra lui la o astfel de viteză ajung să fie "zdrobite".

Efectul Doppler constă în variaţia frecvenţei unei unde emise de o sursă de oscilaţii, dacă aceasta se află în mişcare faţă de receptor. Efectul Doppler poate fi constatat atât în cazul undelor electromagnetice (inclusiv lumina), cât şi în cazul undelor elastice (inclusiv sunetul). Frecvenţa măsurată creşte atunci când sursa se apropie de receptor şi scade când sursa se depărtează de receptor.

Totodată, efectul Doppler explică şi de ce copiii nu pot auzi sosirea bătrânului. Pe măsură ce Moş Crăciun şi sania lui se apropie, sunetul de clopoţei şi inconfundabilul "oh, oh, oh" ajung treptat, treptat, la tonuri tot mai mari şi mai mari, devenind apoi complet silenţios atunci când vocea ajunge să se deplaseze dincolo de raza auzului uman.

Există copii care spun că au auzit un simplu zgomot în noaptea de Crăciun: conform lui Sheen, acesta ar putea fi provocat de renii care produc un "boom sonic", depăşind viteza sunetului. "Dacă Moşul este cel care aduce daruri copiilor - declară Sheen, citată de Telegraph – atunci călătoreşte cu o viteză mult mai mare de 6 milioane de mile pe oră. Iar atunci când se călătoreşte atât de rapid se întâmplă lucruri stranii: în primul rând timpul încetineşte, după care Moş Crăciun se micşorează, ceea ce înseamnă că este capabil, în mod agil, să coboare prin coşul de fum".

Teoria relativităţii reprezintă în fizica modernă un ansamblu de două teorii formulate de Albert Einstein: relativitatea restrânsă şi relativitatea generalizată. Ideea de bază a acestor două teorii este că timpul şi distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun totdeauna aceloraşi legi fizice. Când doi observatori examinează configuraţii diferite, şi anume deplasările lor, una în raport cu cealaltă, aplicând regulile logice, se constată că legile fizice au în mod necesar o anumită formă.

Teoria relativităţii restrânse, formulată iniţial în 1905 - teorie pe care fizicianul Katy Sheen o foloseşte în acest caz - se bazează pe ideea că spaţiul şi timpul sunt legate între ele într-un singur continuum cunoscut sub numele de spaţiu-timp, dar evenimentele pot avea loc la momente diferite, în funcţie de poziţia observatorului.

Sheen va explica toate aceste fenomene copiilor prezenţi la evenimentul Christmas and Science Festival organizat de universitatea britanică. Ea le va spune acestora cum teoria relativităţii explică, de asemenea, de ce Moş Crăciun pare că nu îmbătrâneşte niciodată. Aceasta se întâmplă deoarece relativitatea poate "încetini ceasurile". Această explicaţie Katy Sheen şi-a dat-o în primul rând ei însăşi: atunci când avea 7 ani a scris o scrisoare lui Moş Crăciun întrebându-l de ce nu îmbătrâneşte niciodată. Răspunsul primit? "Este o magie". Dar răspunsul nu a convins-o.

Aşa că micuţa Katy a decis să devină un om de ştiinţă pentru ca într-o zi să găsească o motivaţie raţională. Douăzeci şi şase de ani mai târziu, ea a dezvoltat o soluţie: dilatarea timpului - care face parte din teoria relativităţii a lui Einstein - se produce atunci când timpul accelerează în comparaţie cu cel al observatorului. Deci, dacă Moş Crăciun se deplasează atât de rapid ar trebui să îmbătrânească mult mai lent decât cineva care se deplasează cu o viteză normală.

Desigur, pentru a ajunge la viteze fenomenale "este nevoie de foarte multă energie - admite cercetătorul. Cum face Moş Crăciun să reuşească? Ei bine, e magie. Dar, cu siguranţă, are nevoie de o mulţime de combustibil", a conchis expertul.

Mai multe informaţii: The Telegraph, DailyMail, Katy Sheen,Wikipedia

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor