În România, sistemul de sănătate se îmbolnăveşte

Sistemul de sănătate din România este în haos. Criticii susţin că managementul defectuos, corupţia şi acum criza economică fac ca oamenii să aibă parte din ce în ce mai greu de servicii medicale bune, se comentează într-un articol apărut luni pe site-ul PRI's The World, un magazin radio de ştiri, creat de Public Radio International.
Acest lucru este valabil mai ales pentru săracii din România, care nu îşi pot permite să dea mită sau să beneficieze de tratament medical în străinătate. În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi au primit ajutor prin intermediul evenimentelor de caritate informale, cum ar fi cel organizat de curând pentru un copil orb de cinci luni - Alessia Truică.
Ochii Alessiei sunt de un albastru lăptos. De îndată ce copilul a deschis ochii, mama ei, Daniela, povesteşte că şi-a dat seama că ceva era în neregulă.
'S-a născut cu corneele opace', explica doamna Truică într-un interviu acordat recent din Bucureşti. 'Nicio lumină nu îi intră în ochi, aşa că are nevoie de transplant pentru ambii ochi. Fără acesta, nu va putea vedea', spune mama.
Soţii Truică declară că au căutat cel mai bun chirurg de ochi din România, însă sfatul său i-a luat prin surprindere.
'Medicul ne-a spus să mergem acasă şi să aşteptăm', îşi aminteşte ea. 'Că va face bine ochii Alessiei - în trei ani', adaugă femeia.
Acest lucru se întâmplă deoarece în România nu există niciun medic care poate efectua aceasta operaţie la copii mici, ci doar pentru copii mai mari. Pentru a beneficia de tratament acum, soţii Truică trebuie să o ducă pe Allesia în străinătate.
În anii de după prăbuşirea Uniunii Sovietice, România avea servicii medicale bune şi o mulţime de medici competenţi. Cum au ajuns lucrurile să meargă rău este complicat, declara Radu Crăciun, economist bucureştean cu studii medicale. El atrage atenţia că deşi cheltuielile pentru sănătate au crescut în ultimii ani, calitatea serviciilor medicale a avut de suferit.
'Spitalele sunt mari cheltuitoare, fără a-şi justifica cheltuielile. Există (apoi) corupţia. Şi există o relaţie greşită între marile companii farmaceutice şi medici, care tot timpul recomandă medicamentul cel mai scump', explică el.
George Dorin Andreescu, alias Gojira, este un medic care a renunţat la medicină ca urmare a frustrării acumulate în urma contactului cu un sistem medical disfuncţional. Andreescu este acum un DJ faimos, care de multe ori mixează pe gratis în cadrul unor evenimente destinate strângerii de fonduri pentru oameni care au nevoie de tratamente medicale în afara României.
Şi acum încep reducerile bugetare. Cel puţin un spital a fost închis, iar salariile pentru personalul medical de la stat reduse. În consecinţă, România pierde mulţi din cei mai buni medici care pleacă la locuri de muncă mai bune în străinătate.
George Dorin Andreescu ar fi trebuit sa fie parte a unei noi generaţii de medici români, care ar fi putut compensa exodul de creiere din lumea medicală. El a absolvit Facultatea de Medicină în 2007, însă imediat a abandonat stetoscopul.
Andreescu a povestit că deşi românii au în continuare dreptul la servicii medicale gratuite în sistemul de stat, calitatea tratamentului este în prezent dezastruoasă.
Recent, povesteşte el, a făcut mai mult pentru a ajuta o persoană bolnavă cu muzica sa decât a făcut sistemul medical de stat. Gojira a mixat la un eveniment caritabil destinat strângerii de fonduri pentru Alessia Truică.
Persoana care a organizat evenimentul, Adina Tzeepa, declara că dacă nu se va schimba nimic, acesta va fi probabil viitorul finanţării tratamentului medical pentru cei săraci.
Guvernul român nu este orb la criza din sistemul medical. Începând de anul viitor, el prevede o reformă ambiţioasă, în cadrul căreia spitalele vor fi lăsate să concureze pentru contractele de asigurări private. Potrivit economistului Radu Crăciun, deşi serviciile medicale vor continua să fie gratuite, oamenii vor putea să îşi cumpere o asigurare suplimentară, pentru a avea parte de cea mai bună îngrijire.
Şi dacă sunt săraci şi nu şi-o pot permite?
'Atunci vor avea parte de aşa-numitul 'pachet de bază' ', a explicat Crăciun, 'care urmează să fie definit'.
În cazul în care pachetul de bază nu marchează o îmbunătăţire faţă de serviciile medicale de azi din România, atunci familii cum ar fi familia Truică se vor îndrepta probabil în continuare spre organizaţii caritabile pentru ajutor.