În R. Moldova, corupţia politică şi electorală va fi sancţionată mai dur

(facebook.com/igor munteanu)

În şedinţa plenară de vineri, 3 decembrie, cu 85 de voturi a fost aprobat în prima lectură un proiect de lege care prevede modificarea unor acte normative şi are scopul de a revizui legislaţia penală şi contravenţională a Republicii Moldova, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare şi sancţionare a corupţiei politice şi electorale.

Documentul urmăreşte îmbunătăţirea legislaţiei, pentru organizarea şi desfăşurarea corectă şi liberă a procesului electoral. Iniţiativa vizează aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secţiile de vot şi implicarea organizaţiilor necomerciale în campania electorală.

Astfel, printre modificările operate la Codul penal al R. Moldova se regăseşte majorarea sancţiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul penal se va completa cu un articol care vizează finanţarea ilegală a partidelor politice, a concurenţilor electorali, a grupurilor de iniţiativă sau a campaniilor electorale.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Codului contravenţional. Transportarea alegătorilor spre secţia de vot, în ziua scrutinului, se va sancţiona cu amendă de la 60 la 120 de unităţi contravenţionale (de la 3 000 la 6 000 lei MD) pentru persoanele fizice şi de la 180 la 300 de unităţi contravenţionale (de la 9 000 la 15 000 lei MD) pentru persoanele juridice.

De asemenea, va fi sancţionată şi organizarea transportării alegătorilor spre secţiile de vot. Totodată, va fi pedepsită contravenţional şi utilizarea discursului de ură şi instigarea la discriminare.

Iniţiativa legislativă examinată astăzi în prima lectură mai interzice candidaţilor să utilizeze resursele administrative, cum ar fi echipamente, mijloace şi bunuri publice în campania electorală.

În context, candidaţii nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achiziţiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocaţiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la şase luni până la un an.

Proiectul de lege urmează să fie examinat în lectura a doua şi va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe