Lovitură fără precedent pentru regimul comunist: WTA se retrage din China din cauza situaţiei lui Peng Shuai
alte articole
Asociaţia de tenis feminin WTA suspendă toate turneele din China continentală şi Hong Kong din cauza îngrijorărilor cu privire la situaţia starului tenisului chinez Peng Shuai.
„Nu văd cum le pot cere sportivilor noştri să concureze acolo când Peng Shuai nu are voie să comunice liber şi se pare că a fost presată să contrazică acuzaţia pe care a făcut-o cu privire la agresarea ei sexuală”, a declarat preşedintele şi CEO-ul WTA, Steve Simon pe 1 decembrie.
Peng, care a câştigat trei medalii olimpice şi a fost numărul 1 mondial în proba de dublu, a devenit un motiv de îngrijorare internaţională după ce a postat pe Weibo, varianta chineză a Twitter, acuzaţii privitoare la viol împotriva fostului vicepremier chinez Zhang Gaoli la începutul lunii trecute. De atunci, Peng Shuai a dispărut de pe scena publică aproape trei săptămâni.
Postarea ei a fost ştearsă în 20 de minute de pe platformele social media chineze, iar contul ei personal a fost blocat. Discuţiile despre Peng şi acuzaţiile ei au fost, de asemenea, puternic cenzurate online de către regimul comunist chinez.
Acelaşi Zhang Gaoli este acuzat de crime împotriva umanităţii pentru implicarea sa în campania de exterminare a practicanţilor Falun Gong desfăşurată de regimul comunist. Este vizat de investigaţii internaţionale inclusiv pentru implicarea sa în industria de recoltare forţată de organe de la deţinuţii politici organizată de Partidul Comunist în spitalele militare din China.
În ultimele săptămâni, jucătorii de tenis, guvernele şi grupurile de advocacy au tras un semnal de alarmă cu privire la această problemă, dând Beijingului imense bătăi de cap cu mai puţin de două luni înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing - un eveniment aflat deja în atenţia internaţională din cauza abuzurilor masive ale drepturilor omului din China comunistă.
Pe 21 noiembrie, Peng a apărut într-o conversaţie video de 30 de minute împreună cu şeful Comitetului Olimpic Internaţional (CIO). Sportiva chineză a transmis oficialilor europeni că este „în siguranţă şi bine” şi „ar dori să-i fie respectată intimitatea”.
Cu câteva zile mai devreme, presa de stat chineză a lansat, de asemenea, fotografii cu Peng şi o captură de ecran a unui e-mail care se presupune că a fost trimis de jucătoare. În email ea retrăgea acuzaţiile.
Cu toate acestea, manevrele de PR ale regimului comunist de la Beijing, cunoscut pentru obiceiul de a răpi şi interna cetăţeni în lagăre de muncă şi puşcării, au intensificat îndoielile cu privire la securitatea ei.
Numeroşi critici au atras atenţia că apelul video al Comitetului Olimpic nu a fost suficient pentru a-i confirma situaţia.
„Deşi acum ştim unde se află Peng, am serioase îndoieli că este liberă, în siguranţă şi nu este supusă cenzurii, constrângerii şi intimidării”, a spus Simon.
Simon, care a primit sprijinul deplin din partea consiliului de administraţie al WTA cu privire la decizie, şi-a exprimat regretul că a fost nevoit să facă acest pas. Dar „Liderii Chinei au lăsat WTA opţiuni”, a spus el.
„Dacă Beijing-ul nu ia măsurile pe care le-am cerut, nu ne putem pune în pericol jucătorii şi personalul prin organizarea de evenimente în China”, a spus el, adăugând că speră ca „cererile Asociaţiei vor fi ascultate” şi oficialii chinezi vor organiza o „investigaţie completă şi transparentă.”
O serie de parlamentari americani au luat în considerare anunţul WTA, senatorul Marsha Blackburn (R-Tenn.) mulţumind organizaţiei pentru „că a avut curajul de a se împotrivi Partidului Comunist Chinez”.
„De la dispariţia starului tenisului Peng Shuai, până la internarea uigurilor musulmani în lagăre de muncă sclavă, China comunistă nu are niciun respect pentru umanitate”, a scris ea pe Twitter.
O serie de personaje proeminente din tenis au aplaudat, de asemenea, poziţia WTA.
Billie Jean King, fondatoare a WTA, a declarat că organizaţia „a ales să fie de partea dreaptă a istoriei”.
Martina Navratilova, care a câştigat 18 turnee de Grand Şlam, a numit-o într-o postare pe Twitter „o poziţie curajoasă a lui Steve Simon şi a WTA, în care punem principiul mai presus de bani şi susţinem femeile de pretutindeni şi în special pe Peng Shuai”.
Fostul jucător Darren Cahill a lăudat WTA, într-o postare pe Twitter, pentru că a arătat „o foarte mare atenţie - incredibilă -, leadership şi şi-a exprimat îngrijorarea”.
Fostul număr 1 mondial Andy Roddick a afirmat că măsura WTA l-a făcut „mândru că se află pe orbita tenisului”.
„Există o mulţime de organizaţii care îşi permit să facă aşa ceva - într-o măsură mult mai mare decât poate WTA”, a scris el într-un tweet. „A face ceea ce trebuie este mult mai uşor atunci când nu există costuri asociate.”