În premieră: Şeful Legislativului de la Chişinău şi preşedintele Parlamentului European au semnat un Memorandum de Înţelegere
alte articole
Un Memorandum de Înţelegere între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul European a fost semnat, în premieră, luni, 29 noiembrie, de către şeful Legislativului, Igor Grosu, şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.
Parlamentul moldovean informează că documentul va servi drept bază pentru o cooperare calitativ nouă şi vine să susţină agenda trasată la Chişinău – de consolidare a cursului de integrare europeană şi apropiere de Uniunea Europeană.
”Parlamentul European a fost şi este mereu alături de Republica Moldova, iar cel mai important, alături de cetăţenii noştri – fapt pentru care vă sunt extrem de recunoscător.
În numele meu şi al poporului Republicii Moldova, vă mulţumesc pentru această dovadă de prietenie şi sperăm şi în continuare să ne bucurăm de ea!”, a declarat preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, după semnarea Memorandumului de Înţelegere.
Speakerul moldovean susţine că noul cadru de colaborare va ajuta deputaţii din Republica Moldova şi din Parlamentul European să creeze noi oportunităţi importante pentru cetăţeni.
Vizita de lucru a preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, la Bruxelles a început luni cu întrevederea cu Siegfried Mureşan, şeful Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, vicepreşedinte al Grupului PPE în PE.
În cadrul discuţiilor, Igor Grosu a reiterat că printre priorităţile de bază ale actualului legislativ rămân în continuare:
- reformarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei;
- promovarea drepturilor omului;
- implementarea pachetului social şi crearea unui mediu de afaceri prietenos cu businessul;
- reglementarea diferendului transnistrean.
Totodată, şeful Parlamentului a vorbit despre proiectele esenţiale în infrastructură, sectorul energetic, liberalizarea preţurilor la roaming şi depăşirea crizei pandemice COVID-19.
În context, oficialii au abordat şi noi domenii de cooperare cu UE care vin să completeze Acordul de Asociere: digitalizare, mediu ambiant şi combaterea ştirilor false.