Sindromul Havana loveşte diplomaţi canadieni
alte articole
Diplomaţi canadieni susţin că au început să sufere de "Sindromul Havana" după ce au fost detaşaţi în Cuba şi au dat în judecată guvernul federal canadian.
Victimele simptomelor, care uneori sunt extrem de grave, susţin că apar în continuare noi cazuri.
Sindromul Havana se manifestă prin ameţeli, stări de greaţă, dezechilibru, dar şi "sângerări nazale abundente" sau "vibraţii bizare în urechi, aproximativ la aceeaşi oră în fiecare seară", inclusiv leziuni cerebrale.
Citiți și Poliţia germană anchetează cazuri de "sindrom Havana" la ambasada SUA la Berlin
Oficial, autorităţile canadiene recunosc 14 astfel de cazuri, ultimul datând din decembrie 2018. Dar potrivit victimelor, numărul cazurilor ar fi de circa 30. Diplomaţii canadieni, precum şi unii ofiţeri CIA şi diplomaţi americani, loviţi de acest sindrom, acuză guvernele respective de muşamalizarea cazurilor.
Paul Miller - un avocat din Toronto ce îi reprezintă pe diplomaţii canadieni care cer despăgubiri de cel puţin 28 de milioane de dolari (aproximativ 20 de milioane de euro) - a declarat că firma sa "continuă să primească cereri: avem cazuri foarte recente, din 2021".
Ştirile despre aceste incidente au apărut în presa internaţională după primele rapoarte de cazuri în Cuba, în 2016. Însă Guardian a anchetat cazuri care se întind până în ultimii ani ai Războiului Rece, şi care afectau la vremea respectivă agenţi CIA.
Citiți și Şeful staţiei CIA din Viena, demis pentru că nu a luat în serios "Sindromul Havana"
După apariţia cazurilor în Cuba, acestea au apărut în Siria - la militarii americani prezenţi în câmpul de operaţiuni - în China - la diplomaţii americani - în Germania, Austria, Rusia şi chiar în Washington, în proximitatea Casei Albe.
O femeie diplomat canadiană, care a stat la post patru ani în Cuba, mărturiseşte că s-a trezit într-o dimineaţă cu o senzaţie de ameţeală şi cu "sângerări nazale abundente". "Nu mi-a sângerat nasul de când eram copil", afirmă ea, sub rezerva anonimatului. Apoi "simptomele s-au înrăutăţit" şi "mi-am dat seama că nu sunt în stare să continui să muncesc".
O altă femeie diplomat a spus că "a început să simtă vibraţii bizare în urechi, aproximativ la aceeaşi oră în fiecare seară" la câteva săptămâni după sosirea sa la Havana. Evacuată din motive medicale, ea afirmă că trebuie acum să poarte ochelari în condiţiile în care "niciodată nu a avut probleme de vedere" înainte.
Citiți și Grozăviile sindromului Havana. Lucrurile erau cunoscute din anii '90 şi Rusia ar fi implicată
Sindromul Havana este pus, deocamdată, pe seama unei arme necunoscute cu unde electromagnetice, care acţionează la distanţă.
Autorităţile cubaneze neagă orice implicare.
Ofiţeri CIA care au experimentat simptome asemănătoare cu ani în urmă acuză o putere a Războiului Rece, nenumită, analiştii speculând că ar fi vorba despre Rusia.
La începutul lunii noiembrie, secretarul de stat Antony Blinken s-a angajat "să facă lumină deplină" asupra acestui subiect, numind doi diplomaţi cu experienţă pentru a coordona răspunsul Departamentului de Stat şi a se asigura că orice american care semnalează simptome asemănătoare "Sindromului Havana" primeşte asistenţă medicală corespunzătoare.
Diplomaţii canadieni afectaţi de "incidentul de sănătate" şi-au exprimat regretul că nu beneficiază de aceeaşi atenţie din partea guvernului de la Ottawa şi se întreabă retoric dacă buna înţelegere a cabinetului Trudeau cu Cuba nu a lucrat împotriva lor.