CEC a solicitat în instanţă excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru primăria Bălţi

Marina Tauber
Marina Tauber (anticoruptie.md)

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălţi, miercuri, 1 decembrie, anularea înregistrării candidatei Partidului Politic Şor, Marina Tauber, în cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Bălţi. Aceasta ar fi acuzată de admiterea mai multor ilegalităţi privind cheltuielile din primul tur al campaniei electorale.

Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Comisiei din 1 decembrie şi vine în contextul desfăşurării controlului reflectării veniturilor şi cheltuielilor concurenţilor electorali şi, în speţă, a concurentului electoral Marina Tauber desemnată de Partidul Politic „Şor”, se arată în comunicatul de presă al CEC.

Astfel, în urma examinării rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale, a informaţiilor disponibile în spaţiul public, informaţiilor prezentate de autorităţile publice, sesizărilor şi plângerilor parvenite în adresa Comisiei, precum şi audierilor din cadrul şedinţei, a fost formulată o bănuială rezonabilă de utilizare de către candidatul Marina Tauber şi în interesul acesteia a unor fonduri financiare nedeclarate de circa 152 725 lei. Totuşi, în urma controlului efectuat şi probelor colectate, Comisia a constatat, cu certitudine, utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34 260 lei.

Mai mult decât atât, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34 260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC de către echipa Marinei Tauber, rezultă o sumă de cel puţin 9 514,80 lei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi, au explicat membrii CEC.

Ambele fapte atestate de Comisie, adică folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depăşirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral cad sub incidenţa sancţiunilor prevăzute de legislaţia electorală. Sancţiunea este prevăzută de lit. a) alin. (5) art. 75 Cod Electoral şi constă în anularea înregistrării concurentului electoral, la solicitarea organului electoral, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Tauber a declarat înainte de şedinţa CEC că excluderea sa din campanie ar fi o comandă politică din partea preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, adăugând că este candidată din partea Partidului Şor până la pronunţarea unei decizii finale judecătoreşti în acest caz.

„Sunt primar care a câştigat deja şi sunt sigură că în zilele apropiate la votare o să dublăm rezultatul nostru. Am fost martori şi participanţi la spectacolul domnului Postică”, a opinat Tauber.

La alegerile locale anticipate în municipiul Bălţi organizate pe 21 noiembrie, vicepreşedinta Partidului Şor, Marina Tauber, a acumulat în primul tur cele mai multe voturi din partea alegătorilor - 47,93 la sută. În turul doi al alegerilor, Tauber urmează să se confrunte cu Nicolai Grigorişin, candidatul independent pentru care au votat 20,93% dintre bălţenii prezentaţi la urnele de vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe