Vladimir Ţurcanu, noul director al Companiei „Teleradio-Moldova”. Parlamentul a numit şapte persoane în Consiliul Audiovizualului

Vlad Ţurcanu, comentator, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Timofti
Vlad Ţurcanu, comentator, fost purtător de cuvânt al preşedintelui Timofti (deschide.md)

Parlamentul Republicii Moldova l-a numit vineri, 3 decembrie, pe Vladimir Ţurcanu în funcţia de director general al furnizorului public naţional de servicii media, Compania ”Teleradio-Moldova”, pe un termen de şapte ani.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, candidatura lui Vladimir Ţurcanu a fost propusă Parlamentului de către Consiliul de supraveghere şi dezvoltare al furnizorului public naţional de servicii media.

Vladimir Ţurcanu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţe ale comunicării. Acesta a activat la Radio Moldova, Radio Europa Liberă şi a fost membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. În anul 2014, acesta a primit distincţia Ordinul Gloria Muncii, acordat de Preşedintele Republicii Moldova.

Tot, vineri, legislativul moldovean a numit şapte persoane în funcţia de membru al Consiliului Audiovizualului al R. Moldova pe un termen de şase ani.

Trei dintre candidaţi au fost propuşi de fracţiunile parlamentare, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi opoziţiei. Astfel, candidaturile lui Orest Dabija şi a Larisei Turea au fost propuse de fracţiunea ”Partidul Acţiune şi Solidaritate”. Fracţiunea Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor a propus-o pe Tatiana Crestenco în funcţia de membru al CA.

Candidatura lui Ruslan Mihalevschi a fost propusă de preşedintele Maia Sandu, iar a Lilianei Viţu-Eşanu – de Guvernul R. Moldova.

Organizaţiile societăţii civile au propus în funcţia de membru al CA doi candidaţi: Ana Gonţa şi Eugeniu Rîbca.

Mandatul foştilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” şi a directorilor generali-adjuncţi au încetat de drept la data intrării în vigoare a modificărilor la Codul Serviciilor media audiovizuale în baza căreia Compania „Teleradio-Moldova” a revenit sub control parlamentar, fiind revizuite şi modalităţile de constituire a componenţei Consiliului de supraveghere al Companiei dar şi al Consiliului Audiovizualului.