În Papua Noua Guinee, arsul vrăjitoarelor pe rug devine un act criminal

În basmele copilăriei există două tipuri de vrajitoare, vrajitoarea cea bună şi vrajitoarea cea rea. Iar în Papua Guinee, până ieri, exista chiar şi o lege care se ocupa de clasificarea lor. În baza ei, cetăţenii pot distinge între o vrăjitoare bună şi o vrăjitoare rea, pentru a decide pe care o pot ucide beneficiind de factori atentuanţi.
Premierul statului Papua Noua Guinee, Peter O’Neill. (Sandra Mu / Getty Images)
Mioara Stoica
30.05.2013

În basmele copilăriei există două tipuri de vrajitoare, vrajitoarea cea bună şi vrajitoarea cea rea. Iar în Papua Guinee, până ieri, exista chiar şi o lege care se ocupa de clasificarea lor. În baza ei, cetăţenii pot distinge între o vrăjitoare bună şi o vrăjitoare rea, pentru a decide pe care o pot ucide beneficiind de factori atentuanţi.

După scandalul provocat în lume de îngrozitoarele acte de violenţă ce au avut loc în Papua Noua Guinee împotriva unor femei suspecte de magie neagră, marţi, parlamentul ţări, a abolit Legea din 1972 cu privire la vrăjitorie, informează joi Corriere.

Această lege împărţea vrăjitoria în vrăjitorie bună şi vrăjitorie rea şi, în baza ei, se decideau factorii agravanţi ai unui omor. Datorită existenţei acestei legi, în Papua Noua Guinee exista o idee de genul că "uciderea unei vrăjitoare nu este un act de răutate”. Faptul că persoana ucisă era suspectată de vrăjitorie, atenua gravitatea faptei ucigaşului respectivei femei. Numai în acest an, în luna februarie o femeie a fost arsă de vie iar în aprilie o altă a fost decapitată.

De astăzi, după abolirea legii, uciderea unei persoane suspectate de vrăjitorie va fi considerată crimă.

În aceeaşi şedinţă, însă, Parlamentul a adoptat o lege care ne dă temei să credem că Papua Guinee ar putea reveni la execuţii (legale), după aproape 60 de ani. Pedeapsa cu moartea a fost introdusă în 1991 în Papua Noua Guinee şi există 10 condamnaţi la moarte, dar nici o pesoană nu a mai fost executată din 1954. În toată regiunea Pacificului, din 1982, anul ultimei execuţii în Tonga, pedeapsa cu moartea nu s-a mai aplicat.

Un pas înainte pentru protecţia drepturilor omului şi unul înapoi, care sperăm să nu îşi găsească imitatori şi în printre alte ţări superstiţioase din jur.

Acum o lună, după ce o tânără acuzată de vrăjitorie a fost dezbrăcată, stropită cu benzină şi arsă de vie în faţa unei mulţimi din oraşul Mount Hagen din Papua Noua Guinee" şi după violul în grup a unei cetăţene americane, primul ministru al Papua Noua Guinee, Peter O'Neill, a anunţat adoptarea de "măsuri draconice".

Legea adoptată acum două zile creşte numărul de infracţiuni pasibile de pedeapsă cu moartea (la crimă au fost adăugate: crimă legată de vrăjitorie, violuri în grup, utilizarea de arme de foc, violenţa sexuală asupra minorilor şi jaf armat) şi prevede că execuţiile pot fi efectuate prin aproape orice metodă (spânzurare, injectare de otravă, asfixiere, scaun electric şi pluton de execuţie).

Astfel, într-o zi istorică din două motive diametral opuse, Parlamentul din Papua Noua Guinee a pus capăt unei forme de violenţă pentru a introduce o alta în loc. Un pas înainte pentru protecţia drepturilor omului şi unul înapoi, care sperăm să nu îşi găsească imitatori şi în printre alte ţări superstiţioase din jur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor