În Iran răsar "zidurile bunătăţii": oameni binevoitori ajută persoanele fără adăpost (galerie foto)

Pulovere, jachete şi haine groase agăţate în stradă pentru cei care au nevoie de ele. Din vorbă în vorbă pe reţelele sociale, o iniţiativă socială născută într-un oraş din nord-estul Iranului a contaminat toată ţara.
Fotografii postate de utilizatori pe reţelele sociale
Fotografii postate de utilizatori pe reţelele sociale (Facebook.com)

Pereţi care despart, pereţi care unesc

Dacă în Europa zidurile de beton, încadrate de sârmă ghimpată, au devenit un simbol al barierei în spatele căreia ne ascundem temerile, în alte părţi ale lumii aceştia au utilizări alternative. Pereţi veseli, plini de culoare pe care sunt agăţate haine pentru persoanele fără adăpost.

Povestea de sărbători, prin excelenţă, vine de la Mashhad, un oraş de 2,5 milioane de locuitori, în nord-estul Iranului. Într-o zi, în mijlocul lunii decembrie, cineva a bătut câteva cuie într-un perete de care a agăţat umeraşe. Alături a fost pusă o inscripţie: "Dacă nu ai nevoie, lasă-l. Dacă ai nevoie ia-l". În numai câteva ore, au început să se adune pulovere, pantaloni, paltoane.

Web-ul a făcut restul. “Walls of kindness”, zidurile bunătăţii, au început să înflorească în multe alte oraşe. "Tot ce trebuie este un perete, un pic de vopsea colorată şi câteva umeraşe", suna apelul lansat în reţea. În câteva zile "virusul de bunătate" s-a răspândit în toată ţara. Pe paginile reţelelor de socializare au apărut sute de fotografii însoţite de hashtag #WallOfKindness.

"Suntem o ţară bogată, dar guvernul nostru nu are grijă de persoanele vulnerabile. Astfel, noi cetăţenii intervenim cu iniţiative de solidaritate", a scris un utilizator pe Facebook.

Potrivit cifrelor oficiale comunicate de Iran, ar exista în jur de 15.000 de persoane fără adăpost, dar alte estimări spun că această cifră se referă doar la capitală şi că numărul total ar fi mult mai mare. După acordul nuclear istoric, preşedintele Rohani se străduieşte să scoată Iranul din izolarea internaţională, dar ţara încă luptă cu recesiunea, cu efectele sancţiunilor şi cu şomajul. Deci, poporul îşi suflecă mânecile şi se ajută singur. Pe străzile din oraşele iraniene, alături de "zidurile bunătăţii", a apărut în ultimele săptămâni o altă iniţiativă: frigidere în care sunt lăsate alimente pentru persoanele fără adăpost.

"Pereţii ne amintesc de distanţe - este comentariul care însoţeşte o fotografie pe Instagram - dar pe străzile din Shiraz zidurile au reuşit să facă o minune: au unit oamenii mai mult ca niciodată până acum."

Un exemplu de urmat şi în România, în special acum că a sosit gerul. Ce părere aveţi?