În galaxiile masive au existat explozii stelare uriaşe la începutul Universului
alte articole
Au fost observate câteva galaxii eliptice extrem de îndepărtate care acum circa 10 miliarde de ani în urmă au suferit o formare intensă a stelelor. Cu toate acestea, formarea stelelor din cadrul galaxiilor s-a oprit în mod misterios, transformându-le în galaxii masive, dar pasive, pline de stele îmbătrânite în prezent.
Astronomii cred că se poate ca exploziile stelare din cadrul galaxiilor să fi luat sfârşit atunci când au apărut găuri negre supermasive în centrele quasarilor asociaţi. Quasarii sunt nişte obiecte luminoase, extrem de active, care emit rafale puternice de radiaţii.
Folosind o combinaţie de date, inclusiv observaţiile de la Telescopul Spaţial Spitzer al NASA, echipa internaţională a constatat că aceste galaxii sunt strâns grupate împreună prin halouri gigant de materie întunecată, material care nu poate fi văzut, dar despre care se crede că ar constitui mai mult de 80 la sută din masa universului. Oamenii de ştiinţă au măsurat masele acestor halouri şi au simulat creşterea lor de-a lungul timpului, folosind modele computerizate.
"Este prima dată când am reuşit să demonstrăm această legătură clară între cele mai energice explozii stelare din galaxiile de la începutul universului şi galaxiile cele mai masive din ziua de azi", a declarat liderul echipei Ryan Hickox la Dartmouth College, NH, într-un comunicat de presă.
Formarea stelelor a durat doar 100 de milioane de ani, dar numărul de stele din aceste galaxii s-a dublat în această perioadă relativ scurtă de timp cosmologic.
"Ştim că galaxiile eliptice masive s-au oprit din a mai forma stele cu mult timp în urmă, iar acum sunt pasive", a declarat co-autoarea studiului, Julie Wardlow, de la Universitatea din California-Irvine în comunicatul de presă.
"Iar oamenii de ştiinţă se întreabă ce ar putea fi destul de puternic încât să oprească formarea de stele a unei întregi galaxii."
Rezultatele sugerează că grupurile de galaxii au fost asociate cu quasari în timpul perioadei lor active, exploziile stelare trimiţând cantităţi mari de materie în găurile negre ale quasarilor. Se poate ca emisiile ulterioare de energie de la quasari să epuizeze gazul din galaxii, care este necesar pentru formarea de noi stele, astfel reducând evoluţia lor.
"Pe scurt, zilele glorioase de formare a stelelor în galaxii au dus şi la pieirea lor prin hrănirea unor găuri negre gigant în centrul lor, care distrug apoi rapid norii de formare a stelelor", a concluzionat co-autorul David Alexander de la Durham University din Marea Britanie, în comunicat.