Timpul pentru o Noua Teorie a Gravitatiei? Galaxiile provoaca Modelul lui Newton
Viteza mare a stelelor si aparenta prezenta a ”materiei negre” in galaxiile satelitare care graviteaza in jurul Galaxiei Calea Lactee, reprezinta o provocare directa la teoria gravitationala a lui Newton, potrivit fizicienilor germani, austrieci si australieni. Profesorul Pavel Kroupa de la Universitatea Bonn’s Argelander-Institutul de Astronomie (AlfA) a discutat despre rezultatele celor doua studii ale echipei in prezentarea de joi 22 aprilie la Saptamana Europeana a Astronomiei si la conferinta Stiintei Spatiale de la Universitatea din Hertfordshire.
Impreuna cu oamenii de stiinta de la Universitatea din Viena si cu Universitatea Nationala Australiana din Canberra, echipa AlfA s-au uitat la micile galaxii ce graviteaza in jurul galaxiei Calea Lactee. Cateva dintre acestea contin doar cateva mii de stele si astfel sunt relativ sterse si dificil de gasit. Modelele cosmologice standard previzioneaza prezenta a sute de astfel de parteneri in jurul uneia din cele mai mari galaxii, insa pana acum doar 30 au fost observate in jurul Caii Lactee.
Echipa de cercetatori a examinat distributia acestor galaxii satelitare mici si au descoperit ca ele nu sunt in locul in care ar trebui. "Este ceva ciudat in legatura cu distributia lor”, explica profesorul Kroupa. "Ar trebui sa fie aranjate in mod uniform in jurul Caii Lactee, insa nu asta am gasit.” Astronomii au descoperit ca cele mai luminoase unsprezece galaxii se gasesc mai mult sau mai putin in acelasi plan — intr-un fel de forma de disc - si ca se rotesc in aceeasi directie in jurul Caii Lactee (in aceeasi maniera in care se rotesc si planetele in jurul Soarelui in sistemul nostru solar).
Profesorul Kroupa si ceilalti fizicieni cred ca acest lucru poate fi explicat daca galaxiile satelitare de azi ar fi create de coliziuni foarte vechi intre galaxiile noi. Un membru al echipei si fost coleg Dr.Manuel Metz, acum la Deutsches Zentrum fuer Luft - si Raumfahrt, a lucrat de asemenea la studiu. "Fragmente ale unor coliziuni foarte vechi pot forma revolutionarele mici galaxii pe care le vedem azi”, comenteaza Dr Metz. Insa el adauga ca acest lucru introduce un paradox. "Calculele sugereaza ca micile galaxii nu pot contine materie neagra daca au fost create in aceasta maniera. Insa acest lucru contrazice in mod direct alta dovada. Daca materia neagra nu este prezenta, stelele in galaxii se rotesc mult mai repede decat a fost prezis de legea standard a gravitatiei a lui Newton.”
Dr.Metz continua:"Singura solutie este sa respingem teoria lui Newton. Daca traim intr-un Univers in care se aplica o lege a gravitatiei modificata, atunci observatiile ar putea fi explicabile fara materia neagra”.
Cu aceasta dovada, echipa impartaseste convingerile unui numar de persoane la nivel mondial care cred ca unele din principiile fundamentale ale fizicii au fost intelese in mod incorect. Daca ideile lor sunt corecte, nu ar fi prima data cand legea gravitatiei enuntata de Newton ar fi modificata. In secolul 20 s-a intamplat cand Einstein a introdus Teoriile sale Speciale si Generale asupra Relativitatii si din nou cand a fost dezvoltata fizica cuantica pentru a explica fizica la nivel sub-atomic. Anomaliile detectate de Dr.Metz si profesorul Kroupa si colaboratorii lor implica faptul ca acolo unde predomina slabe acceleratii, trebuie folosita o "dinamica modificata”. Daca oamenii de stiinta au dreptate, atunci aceasta are consecinte importante asupra intelegerii Universului in care traim.
Cele doua studii vor aparea in forma scrisa in Notitele Lunare ale Societatii Astronomice Regale si in Jurnalul Astrofizic.