Savantii: aparitia universului nu este posibila fara un ajutor din afara

O pereche unica de galaxii, numita NGC 3314. Aceasta este o sansa rara de a observa materia întunecată (NASA)
Epoch Times România
22.06.2010

Oare universul nostru s-a format intr-adevar accidental? Aceasta problema este la fel de mare ca insusi Cosmosul: conceptiile teoretice generale acceptate, privind originea Universului, pot fi gresite?

“Daca Universul se afla intr-o continua expansiune, dupa cum presupunem, in cele din urma, acesta ar trebui sa se repete”, sustine Leonard Susskind si echipa sa de la Universitatea Stanford, California, intr-un raport al revistei Nature.

Care este probabilitatea ca un astfel de eveniment va conduce la formarea unei lumi ca a noastra? Potrivit oamenilor de stiinta, probabilitatea acestui lucru este extrem de redusa, undeva intre “foarte mica si zero”.

De aceea, spun cercetatorii, exista doua optiuni: fie ca spatiul nu se accelereaza, asa cum credem noi, fie ca functioneaza un principiu nedescoperit inca de fizica. Acest principiu trebuie sa explice ce se intampla in stadiile initiale de formare a Universului, asemanator cu al nostru.

Grupul de investigatie al dlui Susskind a ajuns la concluzia ca ceva a influentat procesul de creare al Universului nostru, un agent "necunoscut" care a intervenit in procesul de creare al Universului, din motive necunoscute deocamdata.

Cu toate acestea, sustinatorii teoriei Aparitiei Cosmosului, trebuie sa mai astepte inainte de a sari in sus de bucurie. In teoria lor exista o omisiune. Problema este ca procesul de expansiune al Universului se accelereaza. Cea mai cunoscuta explicatie a acestui fapt este ca exista o constanta cosmologica - o forta de respingere sau materie intunecata, opusul gravitatiei.

Daca acest lucru este adevarat, atunci celelalte galaxii vor disparea in cele din urma, ca urmare a indepartarii rapide de noi, cu o viteza mai mare decat viteza luminii. O data ce acest lucru va avea loc, atunci ce se va intampla in acele parti ale galaxiei nu va putea sa influenteze lumea noastra. Planetele vor deveni obiecte separate de granita, denumita "orizontul DeSitter".

Aceasta inseamna ca Universul va fi fragmentat intr-o spuma virtuala de bule, separate unele de altele prin "orizontul DeSitter", creand de fapt, "spatiul DeSitter". Fiecare bula, izolata de celelalte, in cele din urma, se va transforma in ceea ce cercetatorii numesc "omogenitate moale, fara viata." Iar o data ce va avea loc acest lucru, istoria noastra, dupa cum presupunem, se va sfirsi.

Dar, potrivit legilor termodinamicii, aceasta s-ar putea si sa nu aiba loc, declara Susskind si colegii sai. Daca astepti destul de mult, tot ce este posibil sa se intample - se va intampla. Daca astepti la nesfarsit, afirma ei, o picatura de cerneala dizolvata intr-un pahar cu apa, in cele din urma, va aduna molecule sale si se va transforma din nou intr-o picatura. Desigur, va trebui sa astepti la nesfarsit, dar teoretic aceasta se poate intimpla.

La fel de posibil este ca Universul, care este constrans sa devina un "spatiu DeSitter", ca urmare a actiunii materiei intunecate, se va intoarce la ceva asemanator starii lui initiale. Ca rezultat, va incepe o noua istorie cosmica, care se va dezvolta, inclusiv va avea loc aparitia vietii si, dupa cum presupunem, tot ceea ce s-a intamplat dupa.

Care este probabilitatea ca reproducerea Cosmosului, descrisa de noi, va avea loc cu adevarat? Sansele sunt mai mici ca "extrem de scazute".

Cosmologii au explicatia lor in aceasta privinta, care se numeste principiul antropic, conform caruia, indiferent cat de real pare Universul, insasi faptul ca noi suntem aici si avem intrebari despre originea lui, rezolva acest paradox. Daca ar fi fost altfel, spun ei, atunci viata nu ar fi existat si nimeni niciodata nu ar fi adresat o astfel de intrebare.

Un studiu, efectuat de grupul lui Susskind, arata ca principiul antropic nu functioneaza in acest caz, deoarece numarul mare de Universuri implica faptul ca viata in fiecare dintre ele poate fi destul de diferita de a noastra.

De asemenea, formarea tuturor Universurilor “locuibile” poate avea loc numai ca rezultat al unui "miracol statistic".

Chiar daca "ceva" a creat conditii speciale pentru formarea Universului nostru, aceste conditii specifice sunt tipice numai pentru Universul nostru.

Viitoarele evenimente vor conduce la rezultate destul de diferite. Daca este asa, atunci singura concluzie la care ajungem este ca ne aflam la primul circuit al dezvoltarii acestui Univers, creat atat de iscusit. Aceasta seamana prea mult cu "rugaciunile speciale", sustin cercetatorii intr-un interviu acordat revistei Nature.

Deci, in concluzie, exista cu adevarat o constanta cosmologica? Sau noi inca nu intelegem ceva fundamental?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor