Noi dovezi privind existenta unei galaxii “incomode”

Descoperirea a doua noi componente in cadrul unei enigmatice galaxii in spirala confirma faptul ca aceasta are probabil o pereche de brate care se invart in directie opusa fata de majoritatea galaxiilor, conform rezultatelor prezentate pe 8 ianuarie la intalnirea Societatii Astronomice Americane, ce a avut loc in Austin, Texas.
Galaxia NGC4622 (foto) se afla la 200 de milioane de ani lumina departare in constelatia Centaurus. Aceasta imagine a fost oferita de NASA si The Hubble Heritage Team. (STScI / AURA)
Epoch Times România
15.02.2008

TUSCALOOSA, Ala.-Descoperirea a doua noi componente in cadrul unei enigmatice galaxii in spirala confirma faptul ca aceasta are probabil o pereche de brate care se invart in directie opusa fata de majoritatea galaxiilor, conform rezultatelor prezentate pe 8 ianuarie la intalnirea Societatii Astronomice Americane, ce a avut loc in Austin, Texas.

Rezultatele au fost prezentate de Dr. Gene Byrd si Ron Buta, de la Universitatea Alabama; Tarsh Freeman, de la Bevill Community College; si Dr. Sethanne Howard, care a lucrat la U.S. Naval Observatory.

"In timp ce existenta unei galaxii cu o pereche de brate spre 'inapoi' poate parea un adevar incomod pentru multi, cea mai recenta analiza a noastra indica totusi ca aceasta este o realitate," declara Byrd, profesor de astronomie la Universitatea Alabama.

Galaxia, cunoscuta sub denumirea de NGC4622, se afla la 200 de milioane de ani lumina departare in constelatia Centaurus.

Se crede ca perechea de brate in spirala observate la galaxii se invart in directie opusa directiei de rotatie a discului material. Bratele principale, precum perechea raportata de astronomi pentru NGC4622, fac opusul acestui lucru, deschizandu-se in exterior in aceeasi directie cu rotatia discului galaxiei.

Folosind metoda Fourier pentru a analiza in detaliu o imagine din 2001 surprinsa de telescopul spatial Hubble, echipa a descoperit o pereche interioara de brate in spirala care se misca in directie opusa acelor de ceasornic si care nu a fost observata pana acum.

"Contrar intelepciunii conventionale, avand atat o pereche interioara de brate in spirala care se misca in directia opusa acelor ceasornicului, cat si o pereche exterioara de brate in spirala care se misca in directia acelor de ceasornic, NGC4622 trebuie sa aiba o pereche de brate principale," a spus Byrd. "Cu doua perechi de brate care se invart in directii opuse, o pereche trebuie sa conduca si una trebuie sa ramana in urma. Care pereche conduce depinde de rotatia discului. Cel mai probabil pereche exterioara de brate, care se misca in directia acelor de ceasornic, este perechea principala daca discul se misca in directia acelor de ceasornic.

Alternativ, pereche interioara de brate, care se misca in directia opusa acelor de ceasornic, este perechea principala daca discul se misca in directie opusa acelor de ceasornic." Echipa a mai descoperit un brat exterior singular care se misca in directia acelor de ceasornic, ascuns anterior de pereche exterioara de brate care se misca in directia acelor de ceasornic si care este mai puternica. Galaxia are de asemenea un brat singular interior, care se misca in directie opusa acelor de ceasornic, identificat anterior.

Acest lucru confirma faptul ca galaxia trebuie sa aiba si un brat principal singular. Bratul singular exterior, care se misca in directia acelor de ceasornic, este bratul principal daca discul se misca in directia acelor de ceasornic. Bratul singular interior, care se misca in directia opusa acelor de ceasornic, este bratul principal daca discul se misca in directie opusa acelor de ceasornic.

Cercetatorii au efectuat de asemenea o analiza mai complicata a componentelor Fourier ale imaginii care sunt diferit colorate. Aceasta a dezvaluit faptul ca perechea exterioara de brate care se misca in directia acelor de ceasornic este mai puternica si s-a dovedit a fi perechea principala.

In 2002, membrii echipei au publicat pentru prima data, spre scepticismul multora, rezultatele unei metode anterioare, care indica faptul ca galaxia are o pereche principala de brate in spirala.

Alti astronomi si-au exprimat scepticismul in legatura cu anuntul facut in anul 2002, in parte pentru ca discul galaxiei este inclinat numai la 19 grade de la abatajul frontal orientat paralel cu clivajul stratului si pentru ca pe o parte a discului e posibil sa fie concentrati nori masivi de praft, conducand la rezultate inselatoare.

Drept raspuns, noua metoda Fourier a componentelor imaginii folosita de echipa se sprijina pe inclinarea mica, iar efectele prafului nu sunt folosite in cea mai recenta analiza.

"Doua metode independente indica acum faptul ca bratele galaxiei NGC4622 se comporta intr-adevar intr-o maniera foarte neobisnuita, bratele exterioare miscandu-se in aceeasi directie cu a galaxiei," a spus Byrd, membru universitar la Colegiul de Arte si Stiinte al Universitatii Alabama.

Sunt necesare studii suplimentare privind originea acestui comportament, declara cercetatorii. Imaginea surprinsa de telescopul spatial Hubble dezvaluie o cale intunecata de praf in centru, ceea ce sugereaza faptul ca galaxia s-ar putea sa fi "consumat” o galaxie mai mica din vecinatate, spun cercetatorii.

Aceasta cercetare a fost sustinuta de catre NASA si Fundatia Nationala pentru Stiinta.

Publicat cu permisiunea Universitatii din Alabama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor