În curând, cartelele prepay vor fi condiţionate de divulgarea datelor de identificare

Începând cu 1 ianuarie 2016, dacă vreţi să utilizaţi cartelele telefonice preplătite (prepay) trebuie să comunicaţi datele personale de identificare operatorului de telefonie, potrivit unui nou proiect de lege votat de Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor.
Andrei Pricopie
26.06.2014

alte articole

(Brendan Smialowski / Getty Images)
Andrei Pricopie
26.06.2014

Începând cu 1 ianuarie 2016, dacă vreţi să utilizaţi cartelele telefonice preplătite (prepay) trebuie să comunicaţi datele personale de identificare operatorului de telefonie, potrivit unui nou proiect de lege votat miercuri de Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor, relatează Digi24.

Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor au elaborat un Raport comun la proiectul de lege care vizează utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi o abţinere. Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este şi for decizional, şi va fi supus votului cel mai probabil în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare.

Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015, iar deţinătorii de cartele prepay au la dispoziţie un an din acel moment pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, în caz contrar riscă să le fie anulat numărul.

„Orice om care va deţine o cartelă preplătită are la dispoziţie, de la intrarea în vigoare a legii, un an în care poate consuma creditul sau poate să meargă la operator şi să-şi declare datele. Dacă nu, numărul va fi anulat. Legea intră în vigoare, dacă textul va fi adoptat în forma aceasta, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, paşaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet în reţea wi-fi, se identifică doar persoana. E procedura cunoscută care se aplică şi în Germania: îţi dai numărul de telefon mobil şi primeşti un cod cu care te autentifici”, a declarat preşedintele Comisiei IT din Cameră, deputatul Daniel Oajdea.

Totodată, proiectul legislativ reglementează şi modul în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi. Accesul va fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Proiectul legislativ reglementează şi modul în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi

Deputatul Daniel Oajdea a adăugat că iniţiativa legislativă a fost adoptată de comisii într-o formă „corectă şi benefică” pentru toată lumea. „Proiectul de lege prevede reţinerea datelor de identificare ale persoanei, nu şi reţinerea datelor de trafic, atât pentru prepay, cât şi pentru wi-fi”, a explicat acesta.

Oajdea a subliniat că deputaţii nu au fost de acord cu reţinerea datelor de trafic în ciuda faptului că SRI a insistat asupra acestui lucru. „Date de trafic înseamnă, la internet, orice pagină accesată. Nu s-a aprobat aşa ceva, ci doar identificarea utilizatorului”, a declarat deputatul.

De remarcat este şi proiectul de Lege privind securitatea cibernetică, aflat în prezent în dezbatere, în cadrul căruia SRI vrea să obţină dreptul de a percheziţiona, fără mandat de la un judecător, calculatoarele cetăţenilor, precum şi „înmatricularea” obligatorie a tuturor dispozitivelor care accesează internetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor