In Australia, Institutele Confucius discrimineaza la locul de munca


Institutele Confucius care isi croiesc acum drumul în şcolile de stat pot încalca legile australiene pentru ocuparea forţei de muncă.
Institutele Confucius care isi croiesc acum drumul în şcolile de stat pot încalca legile australiene pentru ocuparea forţei de muncă. (Paul J. Richards / AFP / Getty Images)

Ele au ca scop predarea limbii si culturii chineze, dar Institutele Confucius care incep sa patrunda in scolile de stat din NSW, incalca legile australiene de angajare.

Profesorii din cadrul programului sunt angajati de sediul Institutului Confucius de la Beijing - un organism cunoscut sub numele de Hanban, care este legat direct de Ministerul Educatiei din China.

In conformitate cu orientarile de angajare ale Hanban, profesorii voluntari nu trebuie sa fi avut "nici o legatura cu Falun Gong" sau orice alta organizatie considerata sensibila pentru de regimul chinez.

Acest lucru ar putea exclude o serie de grupuri care participa liber in societatea australiana, inclusiv diferitele biserici crestine, grupurile pro-democratice sau tibetanii care mentin legatura cu Dalai Lama.

In Australia exista in prezent noua Institute Confucius infiintate in universitatile din NSW, Victoria, Queensland, Australia de Sud si Australia de Vest. Asa-numitele "Sali Confucius" vor fi in curand integrate si in scolile de stat din NSW, in conformitate cu Departamentul de Educatie.

Discriminarea la locul de munca

Profesorul Andrew Stewart de la Universitatea Adelaide este specializat in ocuparea fortei de munca si dreptul la locul de munca. Universitatea Adelaide a incorporat un Institut Confucius (CI) in cadrul Facultatii de Studii Umane si Sociale in martie 2007.

El considera ca angajarea cadrelor didactice in cadrul programului CI din Australia ar trebui sa intre sub incidenta legilor locale anti-discriminare.

"Cu siguranta ca s-ar aplica legile de discriminare daca ar fi cazul unei persoane angajate de un angajator cu sediul in Australia", sustine profesorul Stewart.

El crede ca, chiar daca organizatia de control este in strainatate, angajatorii locali nu sunt exclusi de la aplicarea legislatiei.

"Exista o multime de oameni care lucreaza pentru companii multinationale din aceasta tara. Dar entitatea care ii angajeaza este o filiala australiana, fie ca este vorba de o universitate sau de [orice] alta organizatie.”

Desi profesorul Stewart nu a dorit sa comenteze cu privire la vreun caz particular, el a fost de acord ca exista "o intrebare legitima si un caz la care trebuie sa se raspunda".

Parlamentul din NSW fortat sa dezbata

In acest an, CI si-a extins aria de acoperire in scolile de stat din NSW. In luna iulie, Departamentul de educatie din NSW a lansat un program-pilot numit "Sala de studiu Confucius", dupa ce a primit un cadou de 220.000 US$ din partea Chinei.

Sapte scoli - doua scoli primare si cinci licee – urmeaza sa faca parte din acest program-pilot, inainte ca CI sa devina cimentat in operatiunile departamentului.

Parlamentul din NSW va dezbate in aceasta saptamana daca aceste institute ar trebui sa primeasca un astfel de loc fruntas in sistemul de invatamant de stat.

"Una dintre cele mai mari probleme ale acestui program este lipsa de transparenta", spune membrul Verzilor in Parlament, Jamie Parker, care a depus peste 10.000 de petitii impotriva Institutelor in luna septembrie, fortand o dezbatere parlamentara.

El recunoaste ca predarea limbii si culturii chineze este importanta in scoli de stat, dar spune ca studentii ar trebui sa aiba posibilitatea de a studia o "reflectare fidela a istoriei chineze", atunci cand este vorba de probleme cum ar fi masacrul din Piata Tiananmen, cultura tibetana sau Falun Gong.

"Intrebarea este daca ar trebui sau nu sa fie independente de un guvern strain si influentate de Partidul Comunist Chinez."

Potentiale implicatii juridice

Profesorul Paul Harpur, un avocat si specialist in ocuparea internationala a fortei de munca de la Universitatea de Tehnologie din Queensland, prezinta o situatie ipotetica in care un student dintr-o "Sala de studiu Confucius" poate intreba despre Falun Gong sau alte subiecte considerate sensibile de catre guvernul chinez. Profesorul va da un raspuns in concordanta cu liniile directoare ale Partidului Comunist stabilite de Hanban, care pot apoi cadea sub incidenta legislatiei australiene privind defaimarea.

De asemenea, el crede ca prevederile discriminatorii ale Hanban privind ocuparea fortei de munca ar putea supune angajatorii locali la riscul de a fi actionati in justitie. "Un potential [angajator sau profesor] ar putea fi dat in judecata de cineva ... nu este o situatie foarte frumoasa", afirma el.

Crestere meteorica

Potrivit site-ului Hanban, exista acum 1,28 milioane de metri patrati de spatiu pentru predarea limbii chineze in salile de clasa ale Institutului Confucius din intreaga lume.

"La mai mult de 18.000 de ore de limba chineza sunt inregistrati 360.000 de studenti" spune website-ul. "Peste 5 milioane de oameni au participat la mai mult de 10.000 de activitati si evenimente culturale; numarul de participanti s-a dublat fata de anul precedent."

Cand a fost intrebat cu privire la criteriile de angajare selectiva, directorul Institutului Confucius de la Universitatea Rhys Palmer sin Newcastle a declarat ca el are informatii despre orice dispozitii de excludere sau discriminatorii. Totusi, el a confirmat faptul ca toate cadrele didactice trebuie sa fie formate in Hanban inainte de a veni in Australia.

"Acordul si finantarea [sunt semnate] in colaborare cu Hanban," a spus el, adaugand ca exista "orientari si regulamente" care trebuie urmate, dar nu era sigur despre ce era indicat in ele.

El sustine ca programul a primit "doar feedback pozitiv" si este frecvent ales de oameni de afaceri si persoane interesate de limba chineza.

Palmer a descris structura CI ca un proces pe trei cai - o colaborare intre institutia australiana, institutia "partenera" aleasa din China (universitate sau departament provincial de educatie) si Hanban.

Putere limitata

Li Changchun, seful de propaganda al PCC si numarul 5 in ierarhia Comitetului Permanent al Biroului Politic, a numit institutele "o parte importanta a propagandei Chinei in strainatate."

La o analiza superficiala, ele nu ar parea diferite de alte institutii globale conduse de guvern, cum ar fi Alianta Franceza a Frantei si Institutul Goethe al Germaniei. Dar, spre deosebire de multe dintre aceste organizatii, Institutele Confucius au patruns in universitati si sistemele de educatie publica.

Alte universitati din intreaga lume au respins programul, inclusiv Universitatea Harvard, Universitatea Yale si Universitatea Nationala din Australia, iar Institutele Confucius au fost tinta unor critici din partea profesorilor si cadrelor didactice care se tem ca ar putea ajuta Beijingul sa-si promoveze agenda sa in strainatate.

Intr-adevar, alte organizatii conectate la Partidului Comunist Chinez au o istorie in a face acest lucru. Asociatiile Studentilor si Invatatilor Chinezi, o retea globala de cluburi studentesti care functioneaza in campusurile majoritatii celor mai mari universitati din Australia, au fost numite in mass-media de stat chineza ca jucand un rol de "suprimare a spatiului de miscare a fortelor inamice" din strainatate.

In 2007, The Epoch Times a raportat dovezi, cum ar fi email-uri si documente scurse de la Consulatul General chinez din Sydney, care sugereaza ca ASIC colaboreaza cu ambasada chineza pentru a monitoriza si a perturba activitatile diverselor grupuri, cum ar fi cel care practica meditatia Falun Gong, si pentru a coordona proteste impotriva guvernului din Taiwan in cadrul diferitelor universitati occidentale.

Exista putine dovezi ca oricare din lucrurile mentionate mai sus au avut loc la Institutele Confucius, desi unii cred ca influenta sa ar putea fi mai subtila.

Intr-o adresa din 2007 catre Institutu din Sydney, fosta diplomata si experta in studii asupra Asiei, profesoara Jocelyn Chey, a avertizat ca universitatile din intreaga lume si-ar putea pierde libertatea lor academica daca accepta burse din partea guvernului chinez pentru a infiinta Institute Confucius.

"Academicienii ar trebui sa fie constienti de o potentiala partinire atunci cand Institutele Confucius cauta sa intreprinda activitati didactice sau de cercetare, ca parte a activitatilor principale ale unei universitati", a spus ea, in conformitate cu transcrierea adresei.

Din cauza legaturilor stranse ale Institutelor Confucius cu guvernul chinez si Partidul Comunist, acest lucru ar putea duce, in cel mai bun caz, la o "incetinire" a cercetarii si in cel mai rau caz la propaganda.

Departamentul de educatie din NSW nu oferit comentarii inainte de termenul limita al publicarii acestui articol. Institutele Confucius de la Universitatea din Sydney, UNSW, Universitatea din Adelaide si Universitatea Monash nu au putut fi contactate pentru comentarii.