Ilie Şerbănescu: Procedura cu redevenţe de la Roşia Montană este o “invenţie colonialistă”

Revoluţia începe la Roşia Montană - Proteste în Piaţa Universităţii pe 1.09.2013. Protestanţii au pornit într-un marş neautorizat până la guvern.
Revoluţia începe la Roşia Montană - Proteste în Piaţa Universităţii pe 1.09.2013. Protestanţii au pornit într-un marş neautorizat până la guvern. (Gela Lazăr/Epoch Times)

Economistul Ilie Şerbănescu a declarat miercuri, în cadrul Comisiei speciale, că procedura cu redevenţe care este folosită la Roşia Montană e “o invenţie colonialistă”, în urma căreia posesorii de resurse “nu se aleg cu nimic”.

“Eu personal nu am nimic cu proiectul Roşia Montană, eu am cu grila în care se exploatează resursele minerale ale acestei ţări. După părerea mea, indiferent că e vorba de petrol, de aur, de argint, metale rare, gaze, nu merită pentru o ţară cu resurse să le exploateze, pur si simplu pentru că nu se alege cu mai nimic, sau pentru a fi mai precis, se alege doar cu mărunţiş”, spus el.

Şerbănescu a susţinut că metoda redevenţelor este făcută pentru “ţările colonialiste” şi pentru cei slabi.

“Procedura asta cu redevenţe este o invenţie colonialistă şi e făcută de ţările colonialiste pentru cei slabi şi colonii. Prin această metodă, posesorii de resurse nu se aleg cu nimic. Despre asta este vorba. În cazul Roşia Montană, după părerea mea, există o diversiune în ideea de a opune economicul ecologicului. Ori nefericirea acestui proiect, după părerea mea, vulnerabilitatea lui, se află în primul rând domeniului economic (…)”, a afirmat economistul.

El a susţinut că afirmaţiile celor de la RMGC, potrivit cărora, în urma proiectului, compania se alege doar cu 1,5 miliarde de dolari, reprezintă “o ruşine”.

“S-a creat în mod diversionist, cu dibăcie politică, această idee că dacă reuşim să dovedim că cianurile nu sunt foarte rele, îi dăm drumul proiectului. Păi cu ce ne alegem, domne, din acest proiect? Credeţi poveştile alea, balivernele alea cu care au venit ăştia de la Roşia Montană, cu împărţirea celor 10 miliarde din care ei se aleg numai cu 1,5 miliarde în 20 de ani? Pentru asta traversează ei oceanul? Păi asta este o ruşine domne, cine poate să se bazeze pe aşa ceva. Cum o să poţi să crezi aşa ceva?”, s-a întrebat retoric Ilie Şerbănescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie