Legea tăcerii afectează audierile pentru Roşia Montană

Comisia specială pentru Roşia Montană, audierea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin
Comisia specială pentru Roşia Montană, audierea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin (Epoch Times România)

După ce PSD-ul a dat o circulară prin care le cere membrilor de partid să se comporte frumos cu presa şi să declare că nu se rupe USL, Crin Antonescu se aliniază la linia partenerilor de coaliţie şi impune legea tăcerii şi în PNL.

Conform unui material făcut public de pesurse.ro, liderul PNL, Crin Antonescu i-a avertizat pe membrii de partid "să nu mai facă declaraţii incendiare sau să îşi atace colegii de la PSD, în caz contrar vor fi excluşi din partid."

Aşa îşi explică reporterii pesurse refuzul şefului SIE, Mihăiţă Calimente, de a da declaraţii pe tema refuzului său de a se prezenta la audierile pentru Roşia Montană, unde a fost convocat de Comisia Specială din Parlament.

Atât şeful SIE cât şi şeful SRI, ambii autori ai unor declaraţii incendiare despre "forţe străine" care îi finanţează pe opozanţii exploatărilor din Apuseni, l-au anunţat pe Preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov că nu se vor prezenta la audieri.

Liberalul Calimente a fost acuzat de declaraţii iresponsabile după ce a afirmat că ONG-urile care se opun proiectului RMGC au primit finanţare de la George Soros. Aproximativ 100 de ONG-uri i-au cerut preşedintelui PNL, Crin Antonescu, să îi retragă sprijinul lui Mihăiţă Calimente, pentru că deputatul ”reprezintă un risc pentru siguranţa naţională", după declaraţiile pe care le-a făcut. Antonescu nu şi-a retras sprijinul însă Calimente nu a pus piciorul la audierile din Parlament.

Şeful SRI (PSD) a făcut declaraţii mai "soft." El a afirmat că proiectul de la Roşia Montană este o problemă de securitate naţională şi a precizat că Serviciul Român de Informaţii a avut grijă ca unele "structuri anarhiste" să nu deturneze protestele din stradă pe această temă.

Alţi oficiali care nu se prezintă la audieri

Darius Vâlcov a mai declarat că a "trimis şi retransmis" invitaţii către Ministerul de Finanţe şi cel al Apelor şi Pădurilor însă atât Daniel Chiţoiu (PNL) cât şi Lucia Ana Varga (PNL) au refuzat să se prezinte la audieri.

Ministrul Apelor şi Pădurilor ar fi trebuit audiat marţi iar SRI şi SIE miercuri dimineaţă. Audierile care ar fi trebuit să aibă loc cu specialiştii joi vor fi anulate pentru că majoritatea au refuzat să vină în faţa Comisiei, a mai informat pesurse.ro