Ilie Năstase: Eu îi cer oficial doamnei de la DNA să investigheze cazul Arenei Naţionale
alte articole
Ilie Năstase a anunţat, la emisiunea Prosport Live, că este decis să meargă la DNA pentru a cere intervenţia procurorilor anticorupţie în cazul Arenei Naţionale. Fostul tenismen se întreabă cu subînţeles cum este posibil ca o arenă care a costat peste 250 de milioane de euro să nu poată fi folosită.
"Care primar?! Noi avem primar? Ăla e primar, ce avem noi? E în acte, dar nu cred că ştie cum îl cheamă! A venit dintr-o comună, nu ştiu de unde, şi vrea să fie primarul capitalei. Nu se poate! Într-o zi, dacă mai stăm câţiva ani o să dărâmăm stadionul că o să fie prea vechi. Mi se pare incredibil că nimeni nu reacţionează. Stadionul ăsta trebuie dat cuiva să-l gestioneze, de exemplu, FRF.
Eu îi cer oficial doamnei de la DNA, doamna Codruţa Kovesi, să meargă la Primărie şi să investigheze cum s-a făcut stadionul ăla, de ce s-au băgat atâţia bani şi de ce nu poate fi folosit. Eu fac un denunţ acum, oficial! Îl şi scriu dacă vreţi. Mâine mă duc şi dau denunţ", a declarat Ilie Năstase.
Fostul tenismen, în prezent unul dintre liderii UNPR, a dat exemplul stadionului din Frankfurt. "Toţi vorbim, dar nimeni nu face nimic. De ce acel stadion poate fi folosit la Frankfurt, dar nu şi la noi!? Am înţeles de la Gino Iorgulescu că acel material folosit la acoperiş e omologat în toată Europa, dar nu şi la noi!".
DNA deja investighează cazul
Procurorii DNA s-au autosesizat deja încă de la finele lunii ianuarie în scandalul acoperişului Arenei Naţionale şi au declanşat urmărirea penală in rem (faţă de faptă) în acest caz, cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.
Sesizarea din oficiu a avut la bază faptul că, la începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria Bucureşti a decis închiderea "Arenei Naţionale" din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricată dintr-un material neomologat în România. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.).
Potrivit procurorilor, din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care există aviz I.S.U Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U.
Mai mult, la încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor. Construirea stadionului a costat 234 milioane euro (cu 80 de milioane de euro mai mult decât un stadion identic, aflat la Frankfurt) din care acoperişul a costat 84 milioane lei.
Reamintim că pe 28 septembrie 2015, acoperişul Arenei Naţionale, cel mai scump stadion din ţară, a ţinut prima pagina a presei după ce a cedat în timpul meciului dintre Steaua şi Voluntari. Ultimele minute ale meciului s-au jucat în ploaie, după ce copertina retractabilă nu a mai făcut faţă. Primăria Capitalei a dat vina pe căderile masive de apă. De altfel, acoperişul retractabil a cedat de mai multe ori din 2011, de când a fost inaugurat stadionul.
În noiembrie 2015, scandalul acoperişului Arenei Naţionale a cunoscut un nou apogeu după ce în presă a apărut informaţia că Arena Naţională rămâne închisă pe motiv că materialul din care a fost construit acoperişul nu este omologat la noi în ţară, iar stadionul nu poate obţine avizul pompierilor pentru a putea organiza meciuri sau concerte.