Ilham Tohti, un activist din China condamnat la închisoare pe viaţă, câştigă Martin Ennals 2016, premiul pentru drepturile omului (video)

Ilham Tohti este cunoscut pentru promovarea interacţiunii între diferitele grupuri etnice şi dialogul dintre uiguri şi etnia chineză Han.
Mioara Stoica
13.10.2016

alte articole

Ilham Tohti
Mioara Stoica
13.10.2016

Profesorul uigur Ilham Tohti a fost distins, marţi, cu Martin Ennals 2016, premiul pentru drepturile omului, oferit de ONG-uri importante la nivel mondial, pentru a încuraja dialogul interetnic. Prestigiosul premiu este cunoscut şi sub numele de "Nobel pentru drepturile omului". O recunoaştere care a înfuriat Beijingul, relatează The Guardian.

Profesor de economie la Universitatea Minzu din Beijing, Ilham Tohti a criticat deseori politica Beijing-ului în materie de drepturi ale minorităţilor şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind acuzat de "separatism" de o instanţă din Xinjiang - o regiune autonomă unde trăieşte minoritatea uigură. Atunci când regimul comunist chinez doreşte să închidă militanţi etnici - uiguri sau tibetani - separatismul este acuzaţia cea mai des folosită.

În vârstă de 46 de ani, Tohti, cu ajutorul mai multor intelectuali şi activişti, a fondat Uighurbiz.net, un site în chineză şi uigură.

Prin această platformă, Tohti a publicat articole privind inegalităţile dintre grupurile etnice în Xinjiang şi a încurajat interacţiunea cu chinezii din întreaga ţară, fără a susţine separatismul şi respingând violenţa.

Potrivit declaraţiei Fundaţiei Martin Ennals, Tohti a lucrat, timp de două decenii, pentru promovarea dialogului şi înţelegerii între uiguri şi chinezii Han, a respins separatismul şi violenţa şi "a promovat reconcilierea prin respectarea culturii uigure, care a fost reprimată în regiunea Xinjiang".

Etnie majoritară în Xinjiang, uigurii - o populaţie de origine turkmenă şi religie musulmană - au denunţat în repetate rânduri abuzurile regimului de la Beijing, în prezent fiind împiedicaţi, la fel ca şi Tibetul, să-şi manifeste religia sau cultura.

Beijingul se înfurie

Guvernele occidentale şi grupurile pentru drepturile omului îl văd pe Ilham Tohti ca fiind "vocea moderată" a uigurilor, însă Beijingul îl declară un separatist periculos şi un "intelectual devenit criminal", care predică "ura şi exterminarea".

"Cazul său nu are nimic de-a face cu drepturile omului", a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, acuzând că sunt promovate şi susţinute activităţile separatiste. Dar, Dick Oosting, directorul Fundaţiei Martin Ennals, a respins această declaraţie, acuzând Beijing-ul că reduce la tăcere un apărător paşnic al drepturilor uigurilor.

"Mai periculos este faptul că, eliminând o voce moderată ca Ilham Tohti, guvernul chinez pregăteşte terenul pentru extremiştii care spun că vor să lupte", adaugă Dick Oosting.

Teng Biao, avocat pentru drepturile omului în exil şi prieten al profesorului uigur, a salutat acordarea acestui premiu. "Este o veste foarte bună", spune el. "Acest lucru nu duce neapărat la o eliberare anticipată sau la consecinţe directe, dar astfel de premii fac comunitatea internaţională mai conştientă de cazul lui Ilham Tohti. Fiecare premiu este un sprijin pentru prizonierii politici chinezi şi pentru apărătorii drepturilor omului".

Conform lui Teng, condamnarea pe viaţă a lui Ilham Tohti este "complet inumană", severă chiar şi pentru canoanele din China, şi arată modul în care Partidul Comunist a ajuns să se teamă de influenţa sa. "Acesta este motivul pentru care guvernul chinez ... îl urăşte atât de mult". De asemenea, povesteşte că soţia şi copiii activistului – ale căror bunuri au fost confiscate după condamnare – se confruntă acum cu "momente dificile". Membrii familiei au permisunea să-l vizite doar 20 de minute la fiecare trei luni, întâlniri în care este interzis să se vorbească despre probleme de politică sau condiţiile de detenţie.

"Am ştiut că va ajunge în închisoare"

Nicholas Bequelin, directorul Amnesty International în Asia de Est, a comentat, de asemenea, acordarea premiului: "Premiul este o recunoaştere necesară pentru munca admirabilă pe care Ilham Tohti a realizat-o încercând să abordeze tensiunile etnice din Xinjiang, o problemă pentru care am prevăzut că într-o zi guvernul chinez îl va trimite în închisoare".

"Condamnând pe viaţă un critic moderat şi constructiv, care nu a pledat niciodată pentru violenţă sau separatism, Beijing-ul pune în evidenţă teama că orice discuţie privind situaţia uigurilor din China atrage atenţia asupra politicilor represive pe care guvernul le exercită asupra acestui grup etnic", explică Bequelin.

"Aceste politici au dus la rezultate dezastruoase, inclusiv la creşterea violenţei în ultimii ani, un mare pericol pe care Ilham Tohti a încercat să-l evite. Este timpul ca Beijing să recunoască faptul că Ilham Tohti nu ar fi trebuit să fie închis şi că trebuie să-l elibereze imediat", afirmă acesta.

Decizia de a-l premia pe Ilham Tohti a dus la reacţia furioasă a Beijing-ului. Guvernul elveţian şi donatorii Fundaţiei Martin Ennals s-au confruntat cu presiuni mari din partea autorităţilor chineze şi după ce au acordat acelaşi premiu activistului chinez, Cao Shunli, cu doar câteva zile înainte de a muri în custodie, în 2014.

Premiul Martin Ennals

Martin Ennals (1927 - 05 octombrie 1991) a fost un activist britanic pentru drepturile omului. El a fost numit secretar general al Amnesty International în 1968, poziţie pe care a deţinut-o până în 1980.

Premiul Martin Ennals pentru apărătorii drepturilor omului, creat în 1993, este acordat anual unei persoane care a avut o atitudine remarcabilă în lupta împotriva încălcării drepturilor omului prin mijloace curajoase şi inovatoare. Câştigătorul este ales de un juriu format din zece organizaţii dedicate apărării acestor drepturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor