IICCMR: Preşedintele Andrei Muraru, implicat în deconspirarea torţionarilor comunişti, şi-a dat demisia

Andrei Muraru la sediul ICR
Andrei Muraru la sediul ICR (Epoch Times România)
Flori Mladin
05.03.2014

Istoricul Andrei Muraru s-a hotărât să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), cererea sa fiind trimisă miercuri premierului Victor Ponta.

Demisia a venit ca urmare a „contextului politic”, preşedintele IICCMER explicând că aceasta are legătură cu ieşirea PNL de la guvernare, că este normal să rămână fidel unor principii şi unor oameni care l-au susţinut în această funcţie. Marele regret al lui Muraru este acela că nu a văzut încă trimiterea în judecată a torţionarilor Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior.

Sub conducerea lui Andrei Muraru, IICCMER a început investigarea a 35 de torţionari, care au reprimat şi torturat oameni nevinovaţi de toate categoriile sociale în închisorile şi lagărele de muncă comuniste, au folosit metode inimaginabile de tortură fizică, au încorsetat personalitatea şi au lăsat urme adânci asupra psihicului şi fizicului oamenilor.

Şeful IICCMER susţine că înlocuitorul său va fi obligat să continue campania de deconspirare a torţionarilor comunişti şi proiectul de transformare a penitenciarului de la Râmnicu Sărat în memorial, considerând că dacă aceste campanii ar fi oprite ar genera un scandal public şi nimeni nu s-ar încumeta să blocheze aceste proiecte.

Andrei Muraru, în vârstă de de 31 ani, este doctor al Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Istorie, specializarea Istorie, unde este şi cadru didactic asociat.

Anterior, Andrei Muraru a fost consilier al Directorului General al Arhivelor Naţionale ale României (detaşat de la Cancelaria Primului-Ministru) - octombrie 2007 - aprilie 2009; şeful Serviciului Investigaţii Speciale la IICCMER (octombrie 2007 - februarie 2008); şeful Biroului Cercetare în Arhive la IICCMER (iulie 2006 - octombrie 2007).

În 2013, IICCMER a făcut cunoscuţi primii doi torţionari comunişti - Alexandru Vişinescu şi Ioan Ficior - care apoi au fost anchetaţi de către procurori pentru crime împotriva dizidenţilor regimului totalitar.

Guvernul a promovat o lege prin care victimele torţionarilor vor fi despăgubite din pensiile uriaşe ale celor din urmă.

Totodată, Curtea Constituţională a decis ca faptele torţionarilor, securiştilor, ofiţerilor de poliţie politică, crimele de la Revoluţia din 1989 nu sunt prescriptibile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor