Igor Dodon pleacă la Moscova. Se va întâlni cu Putin, Rogozin şi „prietenii” de la Gazprom

După vizita „oficială” în regiunea transnistreană, preşedintele RM, Igor Dodon, a anunţat că luni va pleca în „prima vizită oficială” la Moscova cu o agendă încărcată, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, Dmitri Rogozin şi Serghei Lavrov.
Igor Dodon în vizită la Moscova
Igor Dodon în vizită la Moscova (facebook.com)

Prima vizită oficială a preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după cum a promis acesta anterior, începe luni 16 ianuarie şi va avea loc la Moscova. Este prima vizită oficială a Preşedintelui Republicii Moldova în Federaţia Rusă, din ultimii 9 ani, a menţionat şeful statului.

„Din componenţa delegaţiei oficiale fac parte: conducătorul grupului interparlamentar de prietenie Moldova-Rusia, deputatul Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi; başcanul Găgăuziei, Irina Vlah; ex-prim-ministrul Republicii Moldova; ex-ambasadorul Moldovei în Rusia, consilierul Preşedintelui pe probleme de politică externă, deputatul Parlamentului RM, Andrei Neguţa; ex-ministrul Reintegrării, consilierul Preşedintelui pe probleme de reintegrare, Vasile Şova; consilierul Preşedintelui pe probleme politice şi purtătorul de cuvânt al Preşedintelui, Ion Ceban”, se arată într-o postare a lui Dodon pe pagina sa de socializare.

Potrivit acestuia, vizita va avea o agendă destul de consistentă. „Pe lângă întrevederea cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sunt planificate mai multe activităţi şi întrevederi. Printre acestea se numără întrevederile cu preşedintele Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienco, vicepreşedintele Guvernului FR, Dmitri Rogozin, ministrul Afacerilor Externe al FR, Serghei Lavrov, preşedintele Colegiului Comisiei Economice Euroasiatice, Tigran Sarkisyan, şi Sanctitatea Sa, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Ruşii, Kiril”, a adăugat preşedintele RM.

În cadrul vizitei, delegaţia va depune o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, va avea întâlniri cu studenţii şi profesorii de la MGIMO (Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale din Moscova ), precum şi cu cetăţenii R. Moldova aflaţi la muncă în Rusia.

Dodon a mai specificat că se va mai întâlni „cu bunii mei prieteni – preşedintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom”, Aleksei Miller, cu ex-ministrul Economiei din Rusia, preşedintele Consiliului de Administrare al „Sberbank”, Gherman Gref, şi cu ex-campionul mondial la şah, Anatoli Karpov”.

Amintim că la 4 ianuarie preşedintele RM a întreprins o vizită „oficială” în calitate de şef de stat - denumită şi vizită de lucru - în regiunea transnistreană, de unde s-a întors încrezător că în cel mult o lună „locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor simţi schimbări benefice”. Mai mult decât atât, Dodon ar fi fost mulţumit de sine, declarând că acea vizită ar fi fost o „premieră”, întrucât ultima vizită a unui preşedinte moldovean în regiunea transnistreană ar fi avut loc în „anul 2008”.

Directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi a comentat într-un interviu pentru rfi.ro că ”lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte agenda chestiunilor abordate de preşedintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. Participarea Irinei Vlah vine în favoarea presupunerii că Igor Dodon şi başcanul Găgăuziei vor promova ideea de federalizare a R.Moldova. Să nu uităm cum Vlah a fost desemnată de Kremlin în calitate de başcan al autonomiei găgăuze. A avut loc o ingerinţă absolut brutală şi necivilizată din partea Federaţiei Ruse în favoarea Irinei Vlah şi toţi ceilalţi candidaţi din start au fost lipsiţi de orice şansă”.

Totodată, Nantoi mai consideră că în timpul acestei vizite la Moscova, Dodon ar putea pune în discuţie problema federalizării R.Moldova, cu toate că şeful statului nu are competenţele necesare pentru a lua vreo decizie în acest sens. „Rămâne deschisă întrebarea privind relaţiile lui cu Vlad Plahotniuc, care controlează această ţară. Sunt dispus să cred că dnul Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu dnul Plahotniuc. Revin la constatarea tristă şi univocă – un stat captiv nu are nici o perspectivă europeană. Prin urmare, Vlad Plahotniuc va încerca să creeze nişte punţi cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcţia de mediator”, a mai specificat Oazu Nantoi.